İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Yapay Zeka Gıda Sektörünü Nasıl Geliştirebilir?


Yapay zekanın varlığı gün geçtikçe kendine gıda alanında da yer bulmuştur. Özellikle gıda endüstrisinde kalite kontrol, proses aşamalarındaki parametreler ve fermentasyon gibi uygulamalarda bazı problemlerin çözümünde yer alacağı öngörülmektedir.


Hammaddeler gıda işletmesine kabul edildiğinde ilk olarak ön hazırlık aşamalarından geçer ve zahmetli bir süreçtir. El işçiliği yerine önceden standart boyutların ve renklerin tanımlandığı datalar baz alınarak büyük kolaylık sağlanabilir. Böylece yüksek verim alınırken daha az zaman harcanmış olur. Gıda güvenliği halk sağlığını ilgilendiren konularından başında gelmektedir. Ancak ihmaller sonucunda sık sık meydana gelen zehirlenmelerin önüne de yapay zeka ile geçilebilir. Örneğin gıda işletmelerinde veya restoranlarda çalışan personelin hijyen uygulamalarında aksaklıkları kameralar ile tespit edilerek zamanında kontrol edilebilir. Gıda işletmelerinde kullanılan alet, ekipman ve proses tanklarının temizliği mikroorganizmaların işlenilecek hammaddelere olan kontaminasyonu açısından büyük önem taşır. İşletmeler genellikle en kötü senaryolarla başa çıkmak için su ve temizlik maddeleri fazla harcayabilmektedir. Gelişmiş sensör ve ekipmanlar ile bu israfı optimum duruma getirmek mümkün. Ayrıca tüketicilerin duyusal isteklerine göre optimum formülasyon geliştirilmesine böylece arge süreçlerine yapay zekanın katkı sunacağı şüphesiz.
 
Özetle, yapay zeka birçok alanda karşımıza çıktığı gibi artık gıda sektöründede kendini göstermekte. Gıda işletmelerinde çoğu kez sorunlara neden olan ön işlem proses aşamaları ve hijyen konularında çözüme süreci daha kısaltarak ulaşılacağı açık. Alınan başarılı sonuçlar ile bu teknolojinin diğer alt konularda da ilgi odağı olacağı ön görülmektedir.
 
Kaynak