İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Yoğurtlara Vegan Seçenekler


Bitki bazlı yoğurtlar, geleneksel süt yoğurdu için besleyici ve lezzetli bir alternatiftir.


Bitki bazlı yoğurtlar kolesterol ve laktoz içermez, bu da onu laktoz intoleransı ile vegan diyeti uygulayanlar için sağlıklı ve çevre dostu bir seçenek haline getirir. Bitki bazlı yoğurt ayrıca genel sağlık ve zindeliği korumak için önemli olan A ve D vitaminleri gibi temel vitaminleri ve besinleri içerir. Ayrıca yoğurttaki yüksek protein içeriği cildin yenilenmesine katkıda bulunarak kişinin cilt bakım rutinine harika bir katkı sağlar.

Piyasada bulunan birçok popüler bitki bazlı yoğurt çeşidi vardır. Yoğurt yapmak için kullanılan en popüler bitki bazlı süt seçeneklerinden bazıları soya sütü, badem sütü, yulaf sütü ve hindistan cevizi sütüdür. Soya yoğurdu, nispeten yüksek protein ve düşük yağ içeriği nedeniyle vegan tüketiciler arasında popüler bir seçimdir. Badem sütlü yoğurt, bademlerin suda öğütülmesi ve ardından posasının süzülmesiyle yapılan bir diğer popüler seçenektir. Yulaf sütlü yoğurt da kremsi dokusu ve hafif tadı nedeniyle popülerlik kazanıyor.

Bitkisel yoğurt seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. İlk olarak, katkı maddeleri ve yapay tatlar içermeyen yoğurtların tercih edilmesi gerekir. Protein ve yağ içeriği gibi yoğurdun besin içeriği de dikkate alınmalıdır. Yoğurdun bağırsak sağlığını korumak için gerekli olan canlı ve aktif kültürleri içerdiğinden emin olunmalıdır. Son olarak, canlı kültürlerin aktif kalmasını sağlamak için yoğurdu uygun şekilde saklamaya özen gösterilmelidir. Çünkü yoğurt bakterileri yüksek sıcaklıklarda ölür, bu nedenle yoğurdun uygun muhafaza ortamında saklanması önem arz etmektedir.