İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Gıda Ambalajlarındaki E Kodları Ne Anlama Gelir?


Gıda Katkı Maddeleri (GKM), tek başına tüketilemeyen veya hammadde olarak kullanılamayan ve gıdanın tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelerdir


Gıda Ambalajlarındaki E Kodları Ne Anlama Gelir?
Gıda Katkı Maddeleri (GKM), tek başına tüketilemeyen veya hammadde olarak kullanılamayan ve gıdanın tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelerdir. Birçoğumuz ambalajlarda bu katkı maddelerinin yerine bazen E kodları görmekteyiz.
Nedir bu E Kodları?
E kodları, ambalaj üzerinde yer alan katkı maddelerinin gerek kimyasal isminin uzun olması ve gerekse yüzlerce çeşidinin olmasından dolayı tüketiciye ne amaçla kullanıldığı noktasında kolaylık sağlaması için her bir gıda katkı maddesi için Avrupa Birliği tarafından belilenen kod numaralarıdır. Europe kelimesinin baş harfi alınarak harfin yanına rakam ile birlikte tüm dünyada bütünlük sağlaması açısından kullanılır. Bu uygulama Avrupa birliği ülkelerinde paketlenmiş gıda ürünlerinde kullanılmakta fakat Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerinde ise harf kullanılmamaktadır.
Örnek olarak E200 kodlu katkı maddesi bir koruyucu olan sorbik asidi temsiler. E kodu ile belirtilmiş olması o katkı maddesinin tüm güvenlik süreçlerini tamamladığını ifade etmektedir.     
"E" numara sistemi ile GKM nin temel işlevlerine göre sınıflandırılması şöyledir :
·       1. Renklendiriciler E 100 - 199
·       2. Koruyucular E 200 - 297
·       3. Antioksidanlar E 300 - 321
·       4. Emülsifiyer ve stabilizatörler E 322 - 500
·       5. Asit baz sağlayıcılar E 500 - 578
·       6. Tatlandırıcılar, koku verenler E 620 - 637
·       7. Geniş amaçlılar E 900 – 927
Kaynak :https://www.gidabilgi.com/Makale/Detay/e-kodlari-nedir-156a5c