İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Bütün Yönleriyle Maş Fasulyesi


Maş fasulyesi (Vigna radiata (L.) R. Wilczek), tarih öncesi çağlardan beri Hindistan'da yetiştirilmektedir ve Hindistan'ın yerli bir ürünü olduğuna inanılmaktadır.


Bütün Yönleriyle Maş Fasulyesi


Maş fasulyesi (Vigna radiata (L.) R. Wilczek), tarih öncesi çağlardan beri Hindistan'da yetiştirilmektedir ve Hindistan'ın yerli bir ürünü olduğuna inanılmaktadır. Özellikle protein açısından zengin taneleri Güney ve Doğu Asya, Orta Afrika, Çin'in bazı bölgeleri, Güney ve Kuzey Amerika ve Avustralya'da yetiştirilmektedir. Maş fasulyesi, çoğunlukla buğday ve pirinç gibi tahıllarla birlikte münavebeli bir ürün olarak yetiştirilen, sıcak mevsimlik yıllık bir baklagildir. Maş fasulyesi bitkileri, bitkinin tepesine yakın kümelerde bakla taşıyan dallarla diktir. Baklalar 8-15 tohum tanesi içerir. Taneler yeşil veya kahverengi renkli, küresel şekilli ve düz hilumludur. Ürünün başlıca avantajları baklagil olarak azot için gübreleme gerektirmemesidir ve kısa bir büyüme döngüsüne (75-90 gün) sahip, çok az su gerektirdiği ve tahıllarla ürün rotasyonuna kolayca uydu olduğu ifade edilmektedir. Çoğu kurak ve yarı kurak koşullarda iyi gelişebilir.
  • Özellikle protein, lif ve demir içeriğiyle iyi bir bitki kaynaklı gıda olarak kabul edilir.
  • Karbonhidrat içeriği diğer baklagillerle kıyaslandığında daha az şişkinlik ve gaz gibi rahatsızlıklarına neden olur.
  • Bezelye, nohut, mercimek, fasulye gibi önemli bitkisel protein kaynaklarıyla karşılaştırıldığında mercimek ve bezelye ile benzer, soya fasulyesinden daha az protein içeriğine sahiptir.
  • Bitki bazlı beslenen bireylerde dengeli protein alımı için maş fasulyesinin tahıllar ile beraber tüketilmesi önerilmektedir.
  • Çimlenme sürecinde protein ve mineral içeriği ile beraber antioksidan özellik gösteren  biyoaktif bileşen içeriğinin arttığı bilinmektedir.