İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Çikolatadan Çıkan Kötü Sürpriz


Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Kinder markalı ürünlerin ithalatında Salmonella analizi zorunluluğu getirdi.


İngiltere’de başlayan salgında 60 tane çocuk yediği Kinder markalı çikolatadan zehirlendi. Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Kinder markalı ürünlere Salmonella analizi zorunluluğu getirdi.

Peki Nedir Salmonella? Belirtileri Nelerdir? Nereden Bulaşır?

Salmonella Enterobacteriaceae familyasında yer alan çubuk şeklindeki bir bakteridir. Bakterinin gıda aracılığı ile vücuda alınması ile gıda kaynaklı enfeksiyonel gıda zehirlenmesi meydana gelir. Genellikle hasta kümes hayvanlarından, pastörize edilmemiş süt, meyve suyu, peynir, Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardan bulaşır. Belirtileri; Salmonellanın vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra belirtileri başlar. En belirgin semptomları; ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın kramplarıdır.

Kaynaklar;
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/salmonella/salmonella-liste/salmonella.html
https://www.haberturk.com/bakanliktan-kinder-urunlerine-analiz-zorunlulugu-3413438-ekonomi