İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Aşçılık








 Deprem Bölgesinde Gıda Güvenliği


Gıda güvenliği; tarladan çatala gelene kadar gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmasıdır.


Gıda güvenliği; tarladan çatala gelene kadar gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmasıdır. Eğer bu tehlikelerden gıdayı koruyamazsak gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelir. Gıda kaynaklı hastalıklardan en yaygın olanı gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıklardır. Bu hastalık bazen ayakta atlatılacak hafif semptomlar olan; karın ağrısı, ishal, mide bulantısı şeklinde kendini gösterirken bazen de ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere sebebiyet vermektedir. Deprem bölgesinde gıda gönderimi sırasında bu sebeplerden dolayı gıda güvenliğine hassasiyet göstermemiz gerekmektedir. Gerekli tedbirler alınmadan yapılan yardımlar maalesef depremzedelerin daha çok zarar görmesine neden olabilir. Peki deprem bölgesine gönderilen gıdaların güvenliği nasıl sağlanabilir?
  1. Ön işlem uygulanarak bir gıda gönderilecekse hazırlık aşamasında mutlaka maske, bone, eldiven takılıp önlük giyilmelidir. Hazırlığın yapıldığı alan hijyenik olmalıdır. Herhangi bir kontaminasyona sebebiyet verilmemelidir. Kullanılan hammaddelerin son tüketim tarihleri kontrol edilmelidir.
  2. Özellikle gönderildikten sonra herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan tüketilecek olan sandviç, kurabiye, börek, poğaça gibi ürünlerin hazırlandığı ortam çok temiz olmalıdır.
  3. Gıdalar hazırlandıktan sonra hava almayacak şekilde ambalajlanıp üzerine etiket yapıştırılmalıdır. Etiket bilgilerine SKT, içindekiler ve alerjen uyarısı yazılmalıdır.
  4. Son tüketim tarihi geçmiş ya da yakın olan gıdalar gönderilmemelidir.
  5. Pişirme imkânı olmayan bölgelere et ve sebze gönderilmemelidir. Çünkü bu ürünler tüketilemediği takdirde kısa sürede mikrobiyal bozulmaya uğrar ve canlılara zarar verir.
  6. Bölgeye et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gönderilecekse mutlaka soğuk zincir korunarak gönderilmelidir.
  7. Bombaj yapmış konserveler kesinlikle depremzedelere gönderilmemelidir. Özellikle evde hazırlanmış konserveler gıda güvenliği açısından oldukça tehlikelidir.
  8. Süt gönderilecekse raf ömrü uzun olduğu için UHT süt tercih edilmelidir. Çiğ süt gönderilmemelidir.
 
 
Kaynak: Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Öğr. Gör. Aslı MUSLU CAN’ın vermiş olduğu demeçten alınmıştır.