İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Aşçılık








 Buzdolabımız 1,8 Milyon Bakteri Barındırıyor


Evimizde en temiz noktalardan biri olduğunu düşünülen buzdolaplarında yaklaşık olarak 1,8 milyon bakteri yaşamakta. Buzdolabında bulunan milyonlarca bakteri pek çok hastalığın sebebi olabilir.


Yapılan bir araştırmaya göre, evlerde kullanılan buzdolaplarında 1,8 milyondan fazla bakteri yaşıyor, ayrıca bulunan bu bakteriler kemik ve kalp enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığa öncülük ediyor.

Buzdolaplarında gelişen bakteriler genellikle yıkanmamış sebzelerden ve çapraz kontaminasyon kaynaklı oluyor. Bu sebeple ABD Tarım Bakanlığı (USDA), buzdolabında muhafaza edilecek yiyeceklerin bakteri üremesinin engellenmesi için hava geçirmeyen kaplara yerleştirilerek üst raflarda tutulması öneriliyor. Bakanlık, yumurtaların buzdolabının kapak kısmı yerine karton kutu içerisinde rafta muhafaza edilmesi konusunda uyarmakta.

Her santimetrekaresinde 2 bine yakın riskli bakteri barındıran bir eşya olması sebebiyle evlerde temizlik sırasını alan eşyaların başında buzdolabı gelmektedir.

Buzdolaplarının içinde iki çeşit mikrop ailesi yaşamakta. Hastalık yapan bakteriler ve bozulmaya sebep olan bakteriler. Hastalığa sebep olan bakteriler, 4 ile 60 derece arasında ürüyebilir ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olur. Ancak çoğunlukla gıdanın kokusunda, tadında ve görünümünde bir bozulma gözlenmez.

Doğada; toprakta, havada, suda ve gıdalarda mikroorganizmaların bulunması çok doğaldır. Bu mikroorganizmalar nemli ve uygun sıcaklıklarda besinlerin üzerinde hızla çoğalarak hastalık yapma seviyesine ulaşırlar. Buzdolabın doğru sıcaklıkta olması bu bakterilerin yok olmasına yeterli değildir.  Sadece gelişimlerini yavaşlatır. Buzdolabını açtığımızda etraftan gelen mikroorganizmalar ve buzdolabında bulunan çiğ hayvansal ürünler ile sebze-meyve gibi gıdalardaki mikroorganizmalar zamanla yayılır.