1998 yılından bu yana
Uluslararası Makarna Örgütü önderliğinde her yıl
25 Ekim Dünya Makarna günü olarak kutlanmaktadır. Kutlamalarda makarnanın; leziz, sağlıklı, sürdürülebilir olduğu vurgulanmaktadır. Makarnanın tarihine baktığımızda birçok bilgi paylaşılmaktadır. Rivayete göre; Venedikli Marco Polo 13.yy da makarnayı ilk kez Çin’de rastlamış ve ardından İtalyan mutfağına gelmesine öncülük etmiştir.
Ve Maccheroni olarak anılan makarna farklı şekilleri ve pişirme teknikleriyle bugüne kadar gelmiştir. Ancak bazı İtalyanlar bu durumu reddederek makarnanın anavatanının İtalya olduğunu şiddetle savunmaktadırlar. Makarnayı üretim olarak incelediğimizde; un, su ve tuzdan tekniğine uygun olarak üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi Tebliğine göre; sade, tam buğday, çeşnili, zenginleştirilmiş, güçlendirilmiş, vitamin ve mineral ilaveli olarak sınıflandırılmıştır. Günümüzde bilinen 12 makarna çeşiti vardır.
Bunlar;
-
Spagetti; sırım gibidir. İnce ve uzundur.
-
Linguine; spagetti gibi uzun ancak dar ve yassı şeklindedir.
-
Fettucini; yassı ve uzundur.
-
Fırın makarna; spagettinin daha kalın ve içi boş şeklidir.
-
Lazanya; yaprak şeklindedir.
-
Burgu makarna; kıvrımlıdır.
-
Penne makarna; düdük olarak bilinen kalın ve ince kesme makarnadır.
-
Kelebek makarna; kıvrımlı iki kanadı olan makarnadır.
-
Mantı ya da midye makarna
-
Erişte
-
Tel şehriye
-
Arpa şehriye