İnsan Kaynakları Yönetimi

Çalışan Ücretlerinde Primlerin Oranı Artıyor

2016 yılı ile kıyaslandığında 2021 yılında uzman, yönetici, müdür, direktör, genel müdür yardımcısı ve genel müdür ücretlerindeki taban maaş haricindeki performans primi, ikramiye, uzun dönemli teşvikler ve yan hakların oranı ortalama %2 artarken taban maaşlar aynı oranda azaldı. Daha üst seviyelerde ise bu oran % 10 civarında görülmektedir.

Değişken maaşların büyük kısmını performansa dayalı yapılan ödemeler oluşturuyor, bu nedenle performans yönetimi konusu önem kazanmaya devam ediyor. Eskiden satış departmanının genelindeki çalışanlara satış sonuçlarına göre verilen primler ve ikramiyeler artık şirketin tamamına yayılıyor. Taban maaş dışında çalışanlara verilebilen kâr payı, yıllık ikramiye, yemek ve yol ücreti, şirket aracı, telefon, bilgisayar, özel sağlık sigortası, hayat sigortası, bireysel emeklilik, ücretsiz izin, prim, yıllık izin, şirket hissesi verilmesi, ev kirası, çocukların okul ücretleri gibi hakların iyileştirilmesi ve genişletilmesi üzerinde duruluyor.

Kaynak: https://www.capital.com.tr/yonetim/insan-kaynaklari/agirlik-prime-kayiyor