İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Sorbik Asit (E200) nedir?


Gıda katkı maddeleri son üründe gıdaların renk, tat, raf ömrü, kıvam gibi daha çok duyusal özelliklerini geliştirmek amacıyla kullanılan bileşenlerdir. Doğal ve yapay nitelikte olup gıdalarda kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Etiketlerde sıkça rastladığımız ve kimyasal ismi uzun olan bu maddelere kolaylık kazandırmak için E kodu ile kodlanmıştır ve E harfi Europe kelimesinin baş harfinden gelmektedir.


Peki, nedir bu sıkça karşımıza çıkan hemen hemen çoğu atıştırmalık ve içeceklerde yer alan sorbik asit?
 
Sorbik asit doğada Sorbus aucuparia L. adı verilen üvez ağacı ve meyvelerinde bolca bulunmaktadır. 1859 yılında Londra’da Alman kimyager A.W. Hoffman tarafından Anadolu’da bilinen ismiyle kuş üvezi (Sorbus aucuparia) ağacının olgunlaşmamış meyvelerden elde edilmiştir.  1940 yılında ise mikrobiyal gelişmeyi engelleme yeteneği keşfedilen sorbik asitin, kısa zaman içerisinde koruyucu olarak kullanımı yaygınlaşmıştır.
 
Sorbatlar gıda maddelerine farklı şekillerde uygulanmaktadır. Gıda içine direkt olarak eklenebileceği gibi yüzeye sprey şeklinde püskürtme, toz formunda eklenme, gıda maddesini belirli konsantrasyonlarda hazırlanmış olan sorbat çözeltilerine daldırma ya da ambalaj materyallerini sorbatla kaplamak suretiyle uygulanabilirler. Kimyasal yapısı yağlar ile benzerlik gösterdiğinden vücut tarafından metabolize edilmesi de benzerlik göstermekte olup toksititesi düşüktür. Şu husus unutulmamalı; her madde zehir olabilir. Zehirle ilacı ayıran faktör tüketilen miktardır bu yüzden günlük tüketim miktarı aşılmadığı takdirde herhangi bir sorun yaratmayacağı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.
 
Kaynak