İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Listeria Bakterisine Dikkat


Listeria monocytogenes isimli bakteri genellikle Listeriozis hastalığına, kontamine olmuş gıdaların tüketilmesiyle meydana gelmektedir.


Enfeksiyonun hamile kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde ciddi hastalıklara neden olduğunu uzmanlar ifade etmektedirler. Önceleri salgın, şarküteri ve sosisli sandviçlerde ilişkilendirilmekteydi fakat günümüzde daha çok süt ürünleri ile bağlantılı olduğunu ifade edebiliriz.
 
Listeria’dan korunmak için satın alınan süt ürünlerinin “pastörize sütten yapılmıştır” ifadesinin yazıldığından emin olunmasına dikkat edilmelidir. Kavun tüketirken kesimden sonra hemen tüketilmeli, kesilmiş ise 7 günden fazla dolapta bekletilmemesi gerekir. Ayrıca salam, sosis gibi et ürünlerini hazırlamadan önce eller iyice yıkanmalı ve açılmamış paketlerin buzdolabında 2 haftadan fazla saklamaması gerektiğini uzmanlar ifade etmektedir. 
 
Kaynak: https://www.gidabilgi.com/Makale/Detay/listeria-bakterisine-dikkat-7b405d