İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Her Yönüyle Tofu


Tofu, vejetaryen, vegan ve hipokalorik diyetlere dahil edilmesi nedeniyle dünya çapında popüler hale gelen, esas olarak soya fasulyesinden yapılan geleneksel bir üründür.


Soya peyniri olarak da bilinen tofu, Çin'de uzun bir üretim geçmişine sahiptir. Çin'de tofu yapımına ilişkin ilk kayıt 2000 yıl öncesine dayandırılmaktadır.

Tofu, nispeten yüksek miktarda protein, lipit, vitamin, mineral ve izoflavon içermesi nedeniyle bazı önemli besinler ve fizyolojik faydalar sağlar. Bununla birlikte, hem ticari tofunun üretimi hem de bilimsel araştırmalarla, yüksek kaliteli, yüksek besleyici ve mükemmel tada sahip tofu üretmek zorlu bir görev olmaya devam ediyor. Bunun nedeni, tofu üretiminin soya fasulyesi seçimi, uygun pıhtılaştırıcıların kullanımı ve tofu paketleme gibi çok sayıda karmaşık adımı içermesidir. 

Yüksek kaliteli tofu ürünü yapmak için tofu kalitesini etkileyen kritik faktörleri sistematik olarak anlamak önemlidir.  Ayrıca, gıda endüstrisinde bir dizi potansiyel uygulamaya sahip olan Okara (tofu üretimi sırasındaki ana yan ürün) kullanılarak yüksek lifli tofu yapımında son gelişmeler mevcuttur. Otomatik, çevre dostu ve yüksek verimli tofu üretimini teşvik etmeye yardımcı olmak için, ultrason ve yüksek basınçlı proses gibi üretim teknolojisindeki yeni gelişmeler ve uygulamalar gözden geçirilmektedir. Ambalaj malzemeleri ve teknikleri de dahil olmak üzere tofu ambalajı, tofu ürünlerinin raf ömrünü uzatma ve kalitesini iyileştirme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu değerlendirilmektedir.


Kaynak: Zheng, L., Regenstein, J. M., Teng, F., & Li, Y. (2020). Tofu products: A review of their raw materials, processing conditions, and packaging. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety19(6), 3683-3714.