İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Demir Emilimi Nelere Bağlıdır?


Vücudumuz için elzem elementlerin başında demir, iyot, florür ve selenyum gelmektedir.


Az miktarda da olsa vücudun temel, yapısal ve düzenleyici fonksiyonları bulunmaktadır. Özellikle demir hayati öneme sahiptir. Çünkü oksijenin vücudun farklı noktalarına taşınmasında görevli hemoglobin için demir gereklidir. Bunun yanında büyüme, gelişme ve ayrıca kaslarda oksijeni depolama ve düzenlemeden sorumlu miyoglobinin sentezinde de rol alır.

Demir Ne Çeşit Gıdalarda Yer Alır?

Demir hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı gıdalarda ihtiva eder fakat özellikle et, balık, tavuk gibi ürünler demir bakımından zengin ve vücut tarafından emilimi bitkisel kaynaklı ürünlere göre daha kolaydır.

Demir Farklı Gıda Kombinasyonları ile Tüketildiğinde Reaksiyona Girer mi?

Gıdaların birlikte tüketilmesi bazı durumlarda sinerjik etki yaparken bazen de ihtiva ettiği besin değerlerinde kayıplar meydana gelebilir. Örneğin ıspanak ile yoğurt birlikte tüketildiğinde bu durum kalsiyum emilimine olumsuz etki yaptığını söyleyebiliriz. Genellikle halk arasında sıkça duyduğumuz yemekten sonra veya yemekle birlikte çay veya kahve tüketmememiz tavsiye edilir. Çay, içeriğinde yer alan polifenoller ile antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığına olumlu etkileri vardır. Bununla birlikte demir gibi elementlerin emilimini de baskılamaktadır. Bu yüzden gıdaları tüketirken biyoyararlılığı göz önünde bulundurarak optimum bir kombinasyon seçilmelidir. Örneğin hayvansal gıdalar tüketilirken yanında C vitamince zengin gıdalar veya içecekler tüketilerek denge sağlanabilir.


Kaynak