Gıdaların birlikte tüketilmesi bazı durumlarda sinerjik etki yaparken bazen de ihtiva ettiği besin değerlerinde kayıplar meydana gelebilir. Örneğin ıspanak ile yoğurt birlikte tüketildiğinde bu durum kalsiyum emilimine olumsuz etki yaptığını söyleyebiliriz. Genellikle halk arasında sıkça duyduğumuz yemekten sonra veya yemekle birlikte çay veya kahve tüketmememiz tavsiye edilir. Çay, içeriğinde yer alan polifenoller ile antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığına olumlu etkileri vardır. Bununla birlikte demir gibi elementlerin emilimini de baskılamaktadır. Bu yüzden gıdaları tüketirken biyoyararlılığı göz önünde bulundurarak optimum bir kombinasyon seçilmelidir. Örneğin hayvansal gıdalar tüketilirken yanında C vitamince zengin gıdalar veya içecekler tüketilerek denge sağlanabilir.