İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Gıda İsrafından Neden Kaçınılmalı?


Yiyecekler israf edildiğinde, tüm kaynaklar da boşa gidiyor. Bunu önlemek için gıda atıklarını azaltmak, çevreye yardımcı olmak ve ekonomiden tasarruf etmek atabileceğimiz önemli bir adımdır.


Hepimiz gıdaları israf ediyoruz.

Nedenleri herkes için farklıdır; ya fazla satın alabiliyoruz ya çok fazla yiyecek hazırlıyoruz veya planlar değişiyor ve haliyle buzdolabında kalanları atmak zorunda kalıyoruz. Sebepler günden güne çok fazla görünmeyebilir, ancak üst üste konulduğunda gıda israfı hem ekonomi hem de gezegen için büyük bir sorun olmakta. Çünkü gıdaların yetiştirilmesi, işlenmesi ve taşınmasında önemli miktarda kaynak (toprak, su, enerji) kullanır. İsraf edilen her gıda maddesi aynı zamanda israf edilen kaynak demektir. Küçük değişiklikler ile büyük etki yaratmak bizim elimizde.

Her gün gıdalarımızı tüketme alışkanlığımızda küçük değişiklikler yaparak, alışveriş sıklığını düzenleyerek veya promosyon ürünlerini tamamen tüketmediğinizi düşünüp hareket ederek gıda israfında büyük bir fark yaratabilir ve buna paralel iklim problemlerinin yarı yarıya azaltılmasına yardımcı olabiliriz. Örneğin en çok hangi yiyecekleri israf ettiğinizi ve nedenlerini öğrendikten sonra, yiyecek israfını önlemek için yapabileceğiniz basit eylemleri belirleyebilirsiniz. Düzenli olarak daha çok atılan gıdaların başında; salatalar, meyve ve sebzeler, ekmek, balık, et, süt ve ürünler, patates, muz ve elma gelmektedir.

Hangi gıdayı ve ne kadar attığınızın farkında olmanız gerekir böylece alışveriş yaparken veya yemek yerken özellikle bu yiyeceklere dikkat ettiğinizde iki kat tasarruf edersiniz.

Kaynak: https://stopfoodwaste.ie/