İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Gıda Boyası Olarak Karmin


Karmin, geleneksel mutfaklarda yüzyıllardır kullanılan doğal bir gıda boyasıdır.


Dactylopius coccus türünden ve koşineal böceği olarak bilinen böcekten elde edilir ve Aztekler ve İnkalar gibi eski uygarlıklar tarafından değer verilen canlı kırmızı bir renge sahiptir. Karmin, Aztekler gibi eski uygarlıklara dayanan bir tarihe sahiptir ve tekstil ürünlerini boyamak için gıda boyası olarak kullanılmıştır. Renklendiricinin ekstraksiyon işlemi, Güney Amerika ve Meksika'ya özgü dişi kokineal böcekleri ezmeyi ve pigmenti serbest bırakmak için suda kaynatmayı içerir. Elde edilen sıvı daha sonra filtrelenir ve kurutularak gıda boyası olarak kullanılabilen ince bir toz elde edilir.

Günümüzde karmin, şekerleme ve unlu mamullerden içecek ve süt ürünlerine kadar çok çeşitli gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler Tebliği’ne göre; gıdalarda karmin kullanımına izin verilen miktar, ürün bazında farklılık gösterirken 50-500 mg/kg arasında değişmektedir. Sağlık açısından değerlendirildiğinde herhangi bir toksik veya kanserojenik etkisinin olmadığı fakat alerjik reaksiyonlara hassasiyeti olan kişilerde alerjiye neden olabildiği belirtilmektedir. Karmin günümüzde;
  • Süt ürünleri; kırmızı meyveli (çilekli, vişneli) sütler ve yoğurtlar
  • Et ürünleri; kırmızı et (sosis, salam, sucuk), deniz ürünleri, işlenmiş kanatlı ürünleri,
  • Şekerlemeler; meyve aromalı sakızlar, bisküvi, kek ve gofret ürünleri, reçel ve marmelat, jöle ve jelatinli ürünler, pasta ve fırıncılık ürünleri, süsleme ve kaplama maddeleri,
  • Alkolsüz aromalı ve kolalı içecekler,
  • Hazır çorbalar, domates sosu, salça,
  • Patlamış veya hacimlendirilmiş çerezlerde kullanılmaktadır.