İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Dondurmada Gıda Güvenliği


Batı dünyasında dondurmanın lezzetleri, Marco Polo'nun 13. yüzyılda Uzak Doğu Asya'dan yanında meyveli dondurma tarifleriyle dönmesinden bu yana biliniyor.


Batı dünyasında dondurmanın lezzetleri, Marco Polo'nun 13. yüzyılda Uzak Doğu Asya'dan yanında meyveli dondurma tarifleriyle dönmesinden bu yana biliniyor. Zamanla, bu meyveli dondurmalar günümüzün popüler dondurulmuş tatlılarına dönüştü. Dondurma içeriğinde süt veya süt ürünleri, şeker, stabilizer, emülgatör ile farklı renk ve aroma maddelerini içerir. Dondurma miksi denilen karışım pastörize edildikten sonra tekniğine göre işlenir ve son olarak dondurularak tüketime hazır hale getirilir.
Dondurma serinletici özelliğinin yanında ihtiva ettiği protein, vitamin ve mineral maddeler ile besin değeri açısından zengindir. Herkes tarafından çok fazla tercih edilmesi gıda güvenliğinin önemini koymaktadır.  Dondurma soğukta muhafaza edilen bir gıda olmasına rağmen gerek besin öğeleri bakımından zengin olması gerekse pH değerinin nötre yakın olması mikroorganizmalar bakımından besiyer ortamı sağlamaktadır. Dondurmaya kontaminasyon genellikle pastörizasyon sonrası eklenen katkı maddeleri, yeterince hijyen ve sanitasyon koşullarının uygulanmadığı alet ve ekipmanların kullanılması, su ve ambalaj malzemelerinden kaynaklanmaktadır. Kontamine olan koliform grubu bakteriler ve salmonella dondurmada canlılıklarını devam ettirerek insan sağlığını tehdit etmektedir. Özellikle Fransa, Amerika’da ve ülkemizde dondurma kaynaklı zehirlenmeler bildirilmiştir. 
Dondurmada Salmonella ve Staphylococcus aureus tespiti üretimin hijyenik koşullarda gerçekleşmediğini ifade etmektedir.  Hijyenik kalitesi iyi olan dondurma üretimi için dondurmalar uygun koşullarda üretilmeli ve tüm aşamalarda bütün riskler elimine edilmelidir. Dondurmaların açıkta satılmaması, tüketim tarihine dikkat edilmesi ve üretimden dağıtıma soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmesi gerekir.