Moda Tasarımı

Geleneksel Kutnu Kumaşından "Dünya Şehirleri" Temalı Koleksiyon

Moda Tasarımı Programı Öğr. Gör. Emel Yıldırım ve öğrencileri, Proje Geliştirme dersi kapsamında "Dünya Şehirleri" temalı koleksiyonlarında Türkiye’nin önemli tarihi değerlerinden olan kutnu kumaşını kullanmışlardır.

Gaziantep'in unutulmaya yüz tutan kutnu kumaşının geçmişi 16’ıncı yüzyıl Osmanlı saraylarına dayanıyor. El tezgâhlarında ipek ve pamuğun birlikte dokunması sonucu ortaya çıkan bu değerli kumaş,  ‘kutnu ve alaca’ olmak üzere ikiye ayrılır. ‘Mecidiye, hindiye, zencirli, kemha, darcı, sedefli, mekkavi, kürdiye, cütari, rehvancıoğlu,  sultan, Osmaniye,  sedyeli, çiçekli gibi çok fazla çeşidi olan kutnunun hakim rengi sarıdır. Altın rengindeki sarı, kumaşa renk vermesinin yanında doğal bir parlaklık sağlar. Kırmızı, mor, yeşil, bordo, pembe, mavi ve siyah renkleri de tercih edilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.