İnsan Kaynakları Yönetimi

İngiltere’de Öğretmen, Doktor, Memur ve Metro Çalışanlarının da Katıldığı Son On Yılın En Büyük Grevi

Yaklaşık 500 bin kişinin katılmasının beklendiği İngiltere’de kamu kesimi çalışanları grevi başladı.

Greve katılanlar arasında öğretmenler, akademisyenler, doktorlar, memurlar ve metro çalışanları da bulunuyor. Grevler geçen yıl maaş, iş güvenliği, işten çıkarma ve emekli maaşı konularında anlaşmaya varılamaması üzerine farklı sektörlerde başlamıştı. Sendikalar Konferedasyonu’na (TUC) göre on yıldan daha uzun bir süredir bu ölçekte bir grev olmamıştı.

Başkent Londra’da metro seferleri durdu. Ülke genelinde okullardaki öğretmenlerin çoğunluğu grevde. Yüzden fazla devlet dairesinde çalışan toplam yaklaşık 150 bin çalışan greve katılıyor. Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) üyesi olan ve aralarında BBC çalışanlarının da bulunduğu yaklaşık 1000 kadar gazeteci de greve gidiyor. BBC çalışanlarının ana grev nedeni yerel radyolarda yapılacak olan kesintiler olarak açıklandı.

Bu arada Eğitim Bakanı grevlerin durdurulması halinde öğretmenlerin maaşı ve diğer konular hakkında ciddi görüşmelere başlayabileceklerini söyledi. Bakan öğrenci velilerine yazdığı mektupta salgın hastalık sırasında zaten önemli ölçüde kesintiye uğrayan eğitimin şimdi de grev nedeniyle aksadığı için büyük hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi.

Mali Araştırmalar Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre öğretmenlerin maaşı 2010-2022 yılları arasında yüzde 11, sendikaların yaptığı araştırmaya göre ise yüzde 23 azaldı.

2022 yılında öğretmenlerin çoğunun yüzde 5 zam almasına karşın, sendikalar enflasyon oranının üzerinde artış talep ediyor.

Hükümet ise ülkedeki okullar için 2 milyar Sterlin tutarında bir ek ödeme yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Galler'de ise eğitim sendikası NEU, Galler hükümeti ile yapılan görüşmelerin ardından grevi durdurdu. İskoçya'da da yeni bir maaş anlaşması kabul edildikten sonra grevler iptal edildi.