İnsan Kaynakları Yönetimi

Akıllı Gümrük Sistemi

TÜBİTAK BİLGEM'e bağlı olarak Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı (b3lab) liderliğinde bir süredir geliştirilmekte olan yapay zeka ve makine öğrenmesinin kullanıldığı "Gümrük Tarama Ağı Bulut Depolama ve Görüntü Analiz Sistemi Projesi" test aşamasını tamamladı. Yaygınlaştırma aşamasının bir evresi olan saha pilot testleriyle son aşamaya gelen proje Mayıs ayında tamamlanacak.

Proje gümrüklerdeki X-Ray cihazlarında uygulanacak ve tarama sırasında görüntülerdeki anomaliyi anlık tespit edecek. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde Türkiye genelinde faaliyet gösteren gümrük kapılarında uygulamaya geçen bu proje ile, taşıt ve konteyner içerisine gizlenerek ülkeye sokulmaya çalışılan yasa dışı maddelerin tespiti amacıyla kullanılan X-Ray tarama sistemlerinden alınan tarama görüntülerinin, sistem üreticisinin sağladığı arayüz ve görüntü formatından bağımsız olarak, bulut bilişim altyapısı üzerinde güvenli depolanması, görüntülerin gümrük idareleri ve Ticaret Bakanlığı Komuta Kontrol Merkezi'nden görüntü kalitesi değişmeksizin görüntülenebilmesi, görüntü üzerinde anomali tespiti yapabilme kapasitesine haiz bir otomatik tanımlama sisteminin tasarlanması amaçlanmaktadır.

Kaynak: https://www.paradergi.com.tr/girisimcilik/2022/03/25/akilli-gumruk-sistemi-mayista-tamamlaniyor