Yapının Tarihçesi
Ulucami Mahallesi’ nde bulunan Ramazanoğulları Beyliği döneminde Halil Bey’ in selamlık dairesi olarak inşa edilmiştir. Ancak son yüzyıldaki süreçte bölgeye getirtilen tuzların burada satışa sunulması nedeniyle halk tarafından “Tuz Pazarı” olarak anılmaya başlanmıştır. Yapı, avlulu bir plan tipine sahiptir ancak zamanla sadece avlu, batısında bulunan mescit ve mescide bitişik olan hamam kısmı ayakta kalmayı başarmıştır. Yapının çeşitli bölümleri yıllar içerisinde farklı dönemlerde işlem görmüştür. 1 ve 2 numaralı parsellerdeki bulunan dükkânlar 1530’ lu yıllarda Piri Paşa tarafından tamir ettirilmiştir. 1960’lı yıllarda ise yapının geriye kalan bölümleri inşa edilmiştir. Bugünkü haline 2011-2013 yılları arasında Vakıflar Adana Bölge Müdürlüğü tarafından getirilmiştir.
Yapının Mevcut Durumu
Tuz Han’da bulunan dükkanların hasarlı durumda olan duvarları hazırlanan rekonstrüksiyon projesine uygun olarak sökülerek aslına uygun şekilde form ve boyutta tuğla kullanılarak tekrar inşa edilmiştir. Yapının sonraki dönemlerde kapatılan penceleri tekrar açılmış ve pencere doğramaları çam kereste kullanılarak imal edilmiştir. Dükkanların iç ve dış duvarlarında horasan sıva uygulaması görülmektedir. Arasta dükkanlarının çatıları ahşap iskelet üzeri alaturka kiremit ile kaplanmıştır. Konak yapısının zemin döşemeleri kaba yonu taş ile bitirilmiştir.
Mekân Kurgusu
1 numaralı parselde, bağımsız bölüm olarak adlandırılan alanda 8-10 kişilik küçük bir kafeterya ve bu kafetarya ile bağlantılı olarak mutfak, tuvalet ve servis birimleri tasarlanmıştır. Ana giriş kapısı olarak bu bağımsız bölümün mevcut kapısı kullanılmıştır. 2 numaralı bağımsız bölümde; kütüphane, sergi alanı, çalışma ve dinlenme işlevleri önerilmiştir.
Projenin detaylarına
buradan ulaşabilirsiniz.