İç Mekan Tasarımı

Sürdürülebilir Mimaride Yalıtım Nasıl Sağlanmalıdır?

Cambridge Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre Birleşik Krallık’ ta bulunan konutlara yapılan yalıtımın kısa süreli bir enerji tasarrufu sağladığı ancak sonrasında artan enerji tüketimiyle birlikte birkaç yıl içinde dengelendiğini kanıtlandı. Yapılan çalışmada İngiltere ve Galler’ deki 55.000’den fazla konutun gaz kullanımı analiz edilerek iyileştirilen yalıtımın gaz harcamalarında sağlanan düşüşün yaklaşık dört yıl içerisinde geçersiz kaldığını bulundu.

Araştırmacılar evlerin çatı katlarında yapılan yalıtım güçlendirmesinin ise yalnızca yarısı kadar etkili olduğunu ve ikinci yıldan sonra bir kazancın olmadığını kanıtladı. Bu “tepki etkisinin” bulunabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmakta. Aynı zamanda bir evin enerji harcamasını yüzde on altı oranında arttıran ev uzantılarının inşa edilmesinden kaynaklanabileceği de öngörülüyor.
Energy Economics dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre İngiltere ve Galler’ de yalıtım ilavesi yapılan konutlar, uzun vadeli etkilerin gözlemlendiği ilk çalışmalardır. Analizlerde konutların yalıtım yapılmadan önceki ve yapıldıktan sonraki beş yıl süresinde gaz kullanımını takip edilerek Birleşik Krallık Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından toplanmış olan verilere dayanıyordu.

Yapının yaşı, büyüklüğü, hava koşulları değerlendirildiğinde, boşluklu duvar yalıtımının ilk yılda ortalama olarak yüzde yedi oranında azalttığını ortaya koydu. Ancak bu güçlendirme dört yılda yok olduğu görüldü.

Ancak araştırmacılar aynı zamanda gaz kullanımını ve emisyonları fiilen azaltmak için yalıtım güçlendirmelerinin sakinlerin enerji azaltma hedefleri ve düşük gelirli haneler için enerji faturalarından muaf olarak uyumlu olması gerektiğini de ortaya koydu. Ayrıca İngiltere'nin karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde on dördüne katkıda bulunan konut ısıtmasının karbonu azaltması için yalıtımın yanına elektrikli ısı pompalarının kurulması gerektiğini savunuyorlar.

Bu bulgular çerçevesinde araştırmacılar, gaz kullanımını ve emisyonlarının fiilen azaltılması için yalıtımın yanı sıra elektrikli ısı pompalarının ve buna ilave olarak üç camlı pencerelerinin de eklenmesi gerektiğini belirtiler.

Projenin detaylarını görmek için buraya tıklayınız.