İç Mekan Tasarımı

Şeker Kamışından Yapı Bloğu: Sugarcrete

Şeker kamışının küspesinden birbirine kenetlenerek yapılan biyo-malzeme yapı bloğu olarak meydana getirilen Sugarcrete, Grimshaw Architects ve University of East London (UEL)’ ın iş birliği ile yapıldı.

Tuğla ve beton malzemeye alternatif olarak düşük karbonlu ve düşük maliyetli bir inşaat malzemesi olarak geliştirildi.

Geliştirilen malzemenin konsept, tasarım ve üretilmesi, “Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü” eş-direktörü Alan Chandler ve araştırma görevlisi Bamdad Ayati’nin de bulunduğu University of East London personeli ve öğretim görevlisi Armor Gutierrez Rivas tarafından yönetildi.

Malzemeyi UEL ekibi, Grimshaw Architects’ten mimar Elena Shilova ve Grimshaw tasarım teknolojisi direktörü Andy Watts ile beraber şeker markası Tate & Lyle Sugars’ın desteğiyle geliştirdi.

Dünya çapında her sene yaklaşık iki milyar ton üretilen şeker kamışı üretim hacmi sebebiyle dünyanın en fazla elde edilen mahsulü olarak biliniyor. Bu üründen 600 milyon ton lifli küspe elde ediliyor.

Sugarcrete malzemesi, geleneksel tuğla kullanımına göre dört kat daha hafif ve geleneksel tuğlaların karbon ayak izinden yüzde 15 ila 20’sina denk gelecek şekilde tasarlandı. Ayrıca Sugarcrete malzemesini elde etmek için için küspe mineral bağlayıcılarla karıştırılması gerekmektedir.

Tasarım ekibine göre meydana getirilen malzeme beton malzemeden daha düşük maliyetli ve karbon emisyonu betona göre daha düşük olacağı öngörülüyor.

Proje ekibi, 2023 Earthshot Ödülü’ne aday gösterilen UEL’in ticari markasını daha da geliştirmeyi planlıyor.