11 Ocak 2023 Çarşamba
Midye Kabuğundan Biyocam Yapıldı
Merkezi Londra’ da olan mimarlık ofisi Bureau de Change ve Central Saint Martins'de öğrenci olan Lulu Harrison tarafından bataklık midye kabuklarından imal edilen karo şeklinde cam malzeme geliştirildi.
Sürdürülebilir malzeme
Sürdürülebilir malzemelere yeni bir alternatif sunan proje yerel atıklardan oluşturuldu.
Projede, ezilmiş bataklık kabuğu atığı, atık odun külü ve yerel kum kullanıldı. Burada kullanılan bataklık midye kabukları ise su borularını tıkadığı için su hizmetleri şirketi olan Thames Water için sorun teşkil eden bir atık durumundaydı. Central Saint Martins'de öğrenci olan Lulu Harrison ise bu atığı çöp sahasına atmak yerine alternatif kullanım sağlamak için Thames Water'ın Ekoloji Başkanı ile iş birliği yaptı.
Harrison’ a göre midye kabuklarını temizlemek için milyonlarca pound harcamak yerine bu ham maddeyi günlük tasarıma dahil ederek kurtulmak etkili bir yol. Ayrıca bu eşsiz sürdürülebilir cam malzeme, midye kabuğu atığını çözmeye ve yerel biyoloji çeşitliliğine olumlu katkı sağlıyor.
Bureau de Change, seramik üreticisi Royal Doulton tarafından tasarlanan 3D baskılı kalıplar yaptı. Yapılan tasarımlar 19. yüzyılın ortalarında pişmiş toprak baca kaplarını referans alarak oluşturulmuş. Tasarım ekibi meydana getirilen cam kaplama karolarını gelecekte yapı tasarımlarında kullanılmasını öngörüyor.
Harrison, 21. yüzyılda atık olarak bilinen malzemeleri cam yapımına dahil ederek cama ve atıklara bakış açımızı değiştiriyor. "Thames Glass" adıyla tasarlanan sürahiler ve bardaklar insanları şişelenmiş su almak yerine musluk suyu içemeye yönlendiriyor.
Mayfair'deki Assembly Rooms'da düzenlenen 'Beautility: How Fusing Beauty & Function Can Change Can Change The World' başlıklı sergide Thames Glass karoları da yer aldı.
11-13 Mayıs 2022 tarihleri arasında biyosferdeki yeniliklerin sürdürülebilir bir geleceğin nasıl olabileceğini gösteren serginin küratörlüğünü Here Design'ın üstlendi.