İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İç Mekan Tasarımı








 İnşaat ve Yıkım Atıklarının Yönetilmesi


Construction and Demolition Waste - CDW (İnşaat ve Yıkım Atıkları) alçıpan, çatı kaplama, ahşap, plastik (PVC, yalıtım gibi), duvar (tuğla, beton ve kaya gibi atıl malzemeler) ve metallerden meydana getirilen ikincil bir ham madde kaynağı olarak tanımlanır.



Yapıların yenilenmesinde ve yapılar için enerji etkin prefabrike elemanlarda CDW malzemelerinin ve yapılarının yeniden kullanımı ve geri dönüşümü yıllardır araştırılmaktadır.

Yeniden Kullanım, Geri Dönüşüm, Prefabrike, Yenileme (REuse, REcycling, pREfabricated, REfurbishment) kavramlarından yola çıkarak Avrupa Birliği genelinde bir proje başlatıldı. RE-4 adında yapılan projenin amacı; yüksek derecede geri dönüştürülmüş yapı malzemeleri ve yapıların kısmen ya da tamamen yıkılmasından sonra yeniden kullanılmış yapılar barındıran yapısal ve yapısal olmayan prefabrike elemanların tasarımı ve ilerletilmesi için yeni olan teknolojik çözümleri teşvik etmek olarak belirtilmiştir.

Bir yılda oluşan 750 milyon ton inşaat ve yıkım atıkları, AB ‘nin tüm atıklarının %25-30’unu meydana getirmektedir. AB ahşap, metal, cam ve beton malzemeye yeniden yaşam imkanı vererek bu ürünleri çöp sahalarından uzak tutmayı amaçlamaktadır. Bu amacı desteklemek adına AB üye ülkelerin tehlike içermeyen inşaat ve yıkım sonrası atıklarının ağırlığının en az %70’ ini yeniden kullanılmasını veya geri dönüştürülerek geri kazanım şart koşuluyor.

RE4 projesi, inşaat yıkım atıklarından üretilmiş olan malzeme ve yapıların, beton ve ahşap bileşenlerin %50-85’lik bir ikame oranıyla etkili bir şekilde yeniden dahil edebileceğini göstermektedir.

Proje kapsamında beş yeni beton malzeme; kiremitler, bloklar, yalıtım panelleri ve ahşap olmak üzere dört yeni bileşen ilave olarak dört yeni prefabrike elemanda geliştirilmiş.