İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İç Mekan Tasarımı








 İklim Müzesi Müze Gazhane


Anadolu Yakasının enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla 1892’ de Hasanpaşa Gazhanesi kurulmuştur. Mevcut ihtiyacı karşılamaması ve doğal gaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle 1993 yılında tasfiye edilmiş ve 2021 yılında kamusal alan olarak kent hayatına eklenmiştir.


Bugün hayata geçirilen projede Gazhane’nin iki binası “İklim Müzesi” olarak 2023 yılında ziyaretçilere açıldı. Son zamanlarda etkisini sıklıkla hissettiğimiz iklim krizini merkeze alan bir sergileme alanını oluşturuldu.

Müzenin Genel Yaklaşımı

Açıldığı dönemde fosil yakıttan enerji elde eden hava gazı fabrikası Hasanpaşa Gazhanesi’ nin müze yapılarında; iklim krizine, krizin insan kaynaklı sebeplerine ve bunların yıkıcı sonuçlarına yer veren İklim Müzesi yer almaktadır. Sergi toplamda iki binaya yayılmıştır. Zamanında fosil yakıt kullanılan bir fabrika yapısı olan Gazhane bu süreçte kendi öz eleştirisini yapan bir zemin yaratmaktadır.
İklim krizi için farkındalık ve savunuculuk yapan Müze, ziyaretçilere iklim gerçeklerini keşfetme fırsatı sunarak yıkıcı sonuçlarla yüzleşmelerini sağlar. 

Yapının yeni işlev şemasında atölye ve etkinlik alanları ile entegre şekilde çalışabilecek şekilde konumlandırılmış olan İklim Müzesi, ziyaretçilerin, araştırmacıların ve aktivistlerin bir araya gelmesine olanak sunar.  İklim kriziyle mücadeleye toplum katılımı ve iş birliğinin önemini vurgular. 

Sergi Tasarımı

Gazhane’nin düşey fırın binalarına ek olarak ve aynı dönemde inşa edilmiş olan gaz temizleme binaları, içerisinde büyük makinelerin, boruların ve süzgeçlerin yer aldığı makine yapılarıdır.

Oluşturulan sergi tasarım yaklaşımını ise mevcut yapılara, yapıların içerisindeki makinelere ve kaidelere minimum noktada temas edilerek meydana getirilmiştir. Bu yaklaşım ile kendi taşıyıcı sistemini oluşturarak tüm yapıyı dolaşan, içerik ve senaryonun gerektirdiği bilgi alanlarına ve etkileşimli sergilere olanak sunan, hızlıca üretilip montajı yapılabilen esnek bir sergi tasarım anlayışı geliştirilmiştir.