İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İç Mekan Tasarımı








 Çin, Su Baskını ile Mücadele İçin “Sünger Şehirler” Metodunu Geliştirdi


Çin, yaşanan onlarca yıllık kirliliğin getirdiği su kıtlığı ve sel felaketleriyle karşı karşıya görünüyor.


Ülkedeki kirlilik su kalitesinin gittikçe düşmesine neden olurken mevcut suyun bir bölümü kullanılamaz hale geliyor. Son yıllarda insanlığın suyla olan ilişkisi dünyanın birçok yerinde büyük bir tehlikeye girmiş durumda.

Nijerya’ da geçtiğimiz aylarda gerçekleşen sel felaketinde 600 kişiden fazla yaşamını yitirdi. Pakistan’da ise 1.719 kişinin hayatını kaybettiği sel, ülkeyi yaklaşık 40 milyar Euro zarara uğratarak ülkenin üçte birini sular altında bıraktı. Avrupa’ da ise bu yıl 500 yılın en kurak yazının yaşanacağı tahmin ediliyor.

Dünya’ da en hızlı büyüyen ekonomiye sahip ülkelerden biri olan Çin ise büyük bir iklim krizinin eşiğinde. 1.4 milyar nüfusa sahip olan ülkede artık sınırlı bulunan kaynaklar ülke genelinde eşitsizliğin yaşanmasına neden oluyor.

Kuzey Çin’ de yıl boyu su kıtlığı yaşanırken, Güney Çin yeterli miktara sahip olmasına rağmen mevsimsel kıtlık yaşıyor. Su kaynaklarının yüzde 80’ nin Güney Çin’ de bulunması, Kuzey’ in kalkınmanın merkezi olması nedeniyle sorun teşkil ediyor.

Diğer büyük problemlerden biri de yaşanan su baskınları. İklim krizi, Yangtze havzası ve kolların da Çin’ in güneyindeki geniş alanları etkileyerek fazla yağışa ve fırtınalara neden oluyor. New York Times’ da yayınlanan habere göre 2021 yılının Temmuz ayında Çin’in Henan eyaletinde bin yılın en yağmuru yaklaşık 300 kişinin ölümüne ve 1,24 milyon kişinin evini kaybetmesine neden oldu.

Su krizi ile mücadele etmek için Çin’ de “Sünger Şehirler” adıyla yeni bir proje geliştirildi. Tasarlanan bir “sünger şehir” de, suyun kaynağında tutulması, su akışının yavaşlatılması ve süreç boyunca temizlik için araziyi kullanan doğa temelli bir öneri geliştirildi. Projedeki odak nokta, su geçirmez bir zemin oluşturularak kentsel alanlarda toplanacak yağmur suyunun bir kısmının buharlaşmasına geri kalanın ise yavaş yavaş drene olacak şekilde tutulmasına olanak sağlamak olarak özetleniyor.

Bölgede yollar ve kaldırımlar ıslah edilirken çok sayıda ağaç dikimi yapılıyor. Şehrin süngerine uyumlu olacak akıllı binalar yapılıyor. Bina çatılarının su emmesi için çimle kaplanıyor. Ayrıca binalar açık renge boyanarak ısıyı yansıtmaları sağlanıyor.