İç Mekan Tasarımı

Ara Güler Müzesi + Leica Showroom + Monochrome Brasserie

Galaport’ İstanbul’da yer alan Ara Güler Müzesi + Leica Showroom + Monochrome Brasserie Wangan Design tarafından tasarlandı.

2021’ in Ekim ayında açılan Galataport, Karaköy vapur iskelesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Fındıklı Kampüsü arasındaki 1,2 kilometrelik sahil şeridinde yer alan bir destinasyon projesidir. Doğuş Grubu’nun bünyesinde yer alan Ara Güler Müzesi, Monochrome ve Leica markalarının oluşturulan AGLM projesi İstanbul’ un yeni kültür merkezi olması hedeflenen Galataport’ un en önemli mekanları arasında yer alıyor.

Wangan Design projeyi bir deneyim hikayesi olarak işlemiş ve markaların ortak noktaları üzerinden bir bağlam ortaya çıkarmış. Bir müze, kafe ve fotoğraf makinesi mağazasının 435 metrekarelik bir alanda bir arada çalışılan mekanlarda farklı fonksiyonları ayrı ayrı işlemek yerine ortak bir dil üzerinden tasarımı yürütmüşler.

Mekanların ortasına Monochrome’ un mutfak alanını içeren kısım üç boyutlu bir desen ile kaplanan ana kütle, üç markanın da ortak paydasının fotoğrafçılığın ve fotoğraf makinesinin temel öğesi olan diyafram açıklığının (apertür) açılıp-kapanma formunda yola çıkarılarak tasarlandı.

Bu ana kütle üzerinde Leica markasının vitrin üniteleri ile Ara Güler Müzesi’ nin sergi panoları yer almakta, kütle üzerindeki desen ile üç boyutlu formun üzerinde oluşturulan ışık oyunlarıyla içeride olduğu kadar dış mekanda da baskın bir model haline geliyor. Projede, Ara Güler Müzesi’ ne ait alanda siyah-beyaz tonlar, doğal taş ve metal gibi daha sert malzemeler seçilirken Monochrome’ a ait alanlarda daha sıcak tonlara sahip amber rengi ve tonlarındaki ahşap malzeme tercih edilmiş. Stüdyo, böylece iç içe geçmiş mekanlar arsındaki farkı, iddialı ve kontrast bir duruş ile ortaya koymayı başarmış.