İç Mekan Tasarımı

Afet Sonrası Sürdürebilir Mobilya Sanal Sergisi

Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremleri sonrasında ortaya çıkan barınma sorununa dikkat çekmek amacıyla üniversitemizin İç Mekân Tasarımı Programı öğrencileri ile birlikte “Afet Sonrası Sürdürülebilir Mobilya Workshop” etkinliği gerçekleştirildi.

Deprem sonrasında ortaya çıkan en temel ihtiyaç barınma konusu olmuştur. Çadır ve konteynerlarda yaşamlarına devam eden insanlar için esnek ve modüler kullanıma uygun mobilyalar önemli hale gelmiştir. Bu kapsamda İç Mekân Tasarımı öğrencileri ile birlikte konuya sürdürülebilirlik kavramıyla farklı bir bakış açısı getirilmiştir.

Etkinlik 10 -12 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi K Blok’ ta gerçekleştirildi. Workshop’ un ilk gününde program hocalarımız tarafından konuya ilişkin sunumlar yapılarak etkinliğe başlandı.

“Afet Sonrası Barınma Kavramı ve Tasarımda Etkili Olan Faktörler” konu başlığı ile ilk sunumu İç Mekân Tasarımı Program Başkanı Öğr. Gör. Selin Rüya Çakır yaptı. Program hocalarımızdan Öğr. Gör. Ece Cantemir “Mobilyada Esneklik” konusunu öğrencilere aktardı.

Ardından Öğr. Gör. Gözde İleri “Sürdürülebilir Malzemeler”, Öğr. Gör. Hülya Algur Marşoğlu  “Sürdürülebilir Mobilya” ve Öğr. Gör. Duygu Ersoy Hocamoğlu “Sürdürülebilir Mobilya Örnekleri” ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumlar sonrasında öğrenciler gruplara ayrılarak çalışmalarına başladılar. Üç gün boyunca konu üzerinde çalışmalar yaparak hocalarımız ile fikir alış-verişinde bulundular.

Öğrencilerimizin ve hocalarımızın özverili çalışmaları sonucunda akılcı çözümler ortaya çıktı. Hem sürdürülebilirlik anlamında hem esneklik anlamında fonksiyonel mobilyalar tasarımları yapıldı. Yapılan çalışmalarda mobilyaların yanı sıra insanların ortak kullanımına uygun tasarımlar da görmek mümkün.

Sonuç ürünlerin herkes tarafından ziyaret edilebilmesi adına bir sanal sergi oluşturulmuştur. Sergi açılışı 20 Haziran 2023 tarihinde yapıldı. Öğrencilerimize ve program hocalarımıza workshop ve sergi süresince özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Dileyen herkes buradan sergimizi ziyaret edebilir.