Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Öğrenciler işaret dili öğrenip fotoğraf sergisi açtı

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu, Halkla ilişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri tarafından ''Benim Elim Benim Sesim'' sloganıyla "İşaret Dili Eğitim" semineri düzenlenerek Gayrettepe’de Sessizlikte Diyalog Sergisi ziyaret edildi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla ilişkiler ve Sosyal Sorumluluk kulübü öğrencilerinin ''Benim Elim Benim Sesim'' sloganıyla başlatmış oldukları proje kapsamında işaret dilini ile mesajlar verdikleri fotoğraf sergisi açıldı. Şişli İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güler Dağıdır ve Türk İşaret Dili Eğitmeni Tuğçe Elender’in katılımıyla  gerçekleştirilen bu etkinlikte katılımcılara İşaret Dili Eğitimi verildi.

Projenin araştırma evresinde 100 kişilik bir öğrenci grubu üzerinde yapmış oldukları anket sonuçları, birlikte çalışmış oldukları Şişli İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güler Dağıdır ve Türk İşaret Dili Eğitmeni Tuğçe Elender ile paylaşıldı.

Bütün araştırmalar İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Sosyal Sorumluluk Kulübü Danışman Hocası Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Fulya Beteş ve öğrencileri Buse Dursun, Burak Demir, Aziz Kemal Eser, Beyza Özyiğit, Tülay Akagündüz, Mustafa Yiğit, Furkan Çakmak, Meryem Kesikkol ve Hüseyin Can Kaya tarafından ortaya konuldu. Yapılan araştırma sonucunda araştırmaya katılanların %40'ı işitme engeli hakknda yeterli bilgiye sahip olup olmadığı konusunda kararsız olduğunu, %41'i işaret dili hakkında bilgiye sahip olmadığını ve bu konuda önceden eğitim almadığını, %38'i işaret dili eğitimi almak istediğini, %28'i işitme engellilerin toplum tarafından dışlandığını, %39'u işitme engellilere yönelik yapılan farkındalık çalışmalarının yeterli olup olmamasında kararsız olduğunu, %49'ununsa işitme engelli bireylerin toplum içerisinde istihdam edilirken çeşitli güçlüklerle karşılaştığını belirtmiştir.

Projenin ikinci ayağı olarak grup üyeleri ve hocalarının da bulunduğu bir grup ile Sessizlikte Diyalog Sergisi’ nde etkinlik düzenlendi. Yapılan etkinlikte katılımcılar işitme engelli bir rehber eşliğinde, kulaklarına taktıkları ses geçirmeyen özel kulaklıklar ile 1 saat boyunca konuşmadan sadece yüz mimikleri ve beden diliyle kendilerini ifade etmeye çalıştılar. Kurulan özel oyun alanlarındaki oyunlar ile hem kendilerini konuşmadan ifade edebilmeyi hemde karşılarındaki diğer katılımcılarla konuşmadan iletişim kurmayı deneyimlediler. Etkinlik sonrasında katılımcılar 1 saat gibi zaman dilimi içerisinde işitme engelli olan bireyler ile empati kurabildiklerini dile getirdiler.

İstanbul Gelişim Üniversitesi,Halkla İlişkiler ve Sosyal Sorumluluk Kulübü öğrencilerinin proje kapsamında beraber çalıştıkları Şişli İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güler DAĞIDIR, “Bunca yıldır bir çok üniversitede etkinlik gerçekleştirdik. Fakat ilk defa öğrencilerin proje geliştirmeden önce yaptıkları bu anketlerden aldıkları sonuçlara projelerini şekillendirmeleriyle karşılaştık. Bu denli profesyonel bir organizasyonda ağırlanmaktan çok mutluyuz. Yetiştirmiş olduğunuz bilinçli ve duyarlı öğrencilerinize katmış olduğunuz değerler için sizlere teşekkürler” dedi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Sosyal Sorumluluk Kulübü Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu ise Mütevelli Heyeti Başkanımız Abdülkadir Gayretli'nin desteğiyle öğrencilerin her biri bir öncekinden daha fazla manevi değeri bize kazandıran sosyal sorumluluk projeleri geliştirmesi, daha fazla uygulama deneyimine sahip olmaları ve de çok daha fazla Sivil Toplum Kuruluşuyla iş birliğine girip farkındalık kazanmaktan çok mutlu olduğunu belirtti.