İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Gıda Teknolojisinde 3D Yazıcı Teknolojisi


Gıda teknolojisi, gıda üretme ve tüketme şeklimizde devrim yaratan 3D baskı gibi yeniliklerle son yıllarda çok yol kat etti. 3D baskı, çeşitli endüstrilerde yıllardır kullanılmaktadır; ancak gıda teknolojisindeki uygulaması nispeten yenidir.


3D gıda baskı, özel ekipman kullanımını içerir. Süreç, bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanılarak gıda maddesinin dijital tasarımının oluşturulmasıyla başlar. Tasarım daha sonra, tasarım özelliklerine göre malzemeyi katman katman biriktirmek için bir 3D yazıcıya yüklenir. Yazıcı, gıda maddesinin şeklini, boyutunu ve dokusunu kontrol edecek şekilde programlanabilir, bu da kesin ve özelleştirilebilir ürünlerle sonuçlanır. 3D baskı gıda malzemeleri, çikolata ve hamur gibi geleneksel bileşenlerden bitki bazlı proteinler ve algler gibi daha yeni malzemelere kadar değişebilir. Bu malzemeler, 3D baskı için doğru tutarlılığa ve dokuya sahip olacak şekilde özel olarak formüle edilmiştir. 3D baskı gıdanın avantajı, gıda maddesinin şekli ve dokusu üzerinde hassas kontrole izin vermesidir, bu da daha önce geleneksel gıda üretim yöntemleriyle üretilmesi imkansız olan ürünlerle sonuçlanır.

3D baskının en popüler uygulamalarından biri gıda endüstrisinde kekler ve diğer tatlılar için karmaşık tasarımlar yaratmaktır. 3D baskı, pasta şeflerinin daha önce elle elde edilmesi imkansız olan karmaşık şekiller ve tasarımlar oluşturmasına olanak tanır. Bu teknoloji aynı zamanda bireysel çikolata ve şekerlemeler üretmek için de kullanılmış ve müşterilerin kendi benzersiz tasarımlarını yaratmalarına olanak sağlamaktadır.