İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Gıda Renklendiricileri


Gıda renklendiricileri çeşitli atıştırmalıklarda kullanılan yapay veya doğal maddelerdir. Bunlar genellikle gıdalara hoş ve çekici bir görünüm vermek için kullanılır.


Özellikle şekerlemelerde sıkça kullanılır. Ancak bazı gıda renklendiricileri sağlık riski taşıyabilmektedir ve bu nedenle dünya genelinde kontrol altındadır. Bu renklendiriciler doğal veya sentetik olabilir. Ancak kullanılan yasa gereği gıda güvenliği konusunda çeşitli kısıtlamalara tabidirler.

Doğal gıda boyaları da mevcuttur ve bu seçenekler genellikle daha sağlıklı kabul edilir.

- Kırmızı biber özü (Capsanthin): Antioksidan özellikleri vardır ve göze faydalıdır.
- Kurkumin: Bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihaplanmayı azaltır ve kansere karşı koruyucudur.
- Karotenoidler (beta-karoten, alfa-karoten, lutein, likopen vb.): Kalp sağlığını korur, kansere karşı koruyucu etki gösterir ve dağılımını artırarak görme sorunlarını azaltır.
- Klorofil pigmentleri: Yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir ve kan üretimine yardımcı olabilir.
- Antosiyaninler: Kan basıncını düşürür, antioksidan özellikleriyle hücre yaşlanmasını yavaşlatır ve zihinsel performansı artırabilir.

Avrupa Birliği gıda renklendiricileri için E kodları adında bir sınıflandırma sistemine sahiptir. Bu kodlar, ilgili renklendiriciyi tanımlar ve kullanım izinlerini belirler. Bazı gıda renklendiricilerinin kullanılması sakıncalı olabilir. Örneğin, sunset yellow (E110) alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle gıdanın içeriğinin okunması ve mümkünse doğal renklendiricilerin tercih edilmesi önerilir. Örneğin; pancar suyu, havuç özü, safran ve turunçgiller gibi doğal kaynaklar gıdalara renk vermek için kullanılabilir.
 
Kaynak

Sezgin, A. C., & Ayyıldız, S. (2017). Food additives: colorants. Science within Food: Up-to-Date Advances on Research and Educational Ideas, 87-94.