İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Biyobozunur Çevre Dostu Ambalaj Malzemeleri


Gıda ambalajlamada en fazla kullanılan malzemelerden biri olan plastikler daha çok petrol türevli malzemelerden üretilmekte ve bu malzemelerin çevre kirliliğine sebep olduğu bilinmektedir.


Plastik ambalaj atıklarının neden olduğu çevresel sorunların azaltılması yönündeki çalışmalar, ambalaj sektörünü geleneksel malzemelerin yerine biyobozunur ambalaj alternatiflerinin oluşturulması yönünde çalışmalar yapmaya yönlendirmiştir.

Bugün Türkiye'de ambalaj malzemesi üreten yaklaşık 3000 firma mevcuttur. Bu firmaların büyük çoğunluğu orta ve küçük ölçekli firmalardır. Türkiye’de plastik ambalaj üretimi ise yaklaşık 3,7 milyon tonun üzerindedir.  Mevcut küresel anlamda plastik tüketimi, ham petrol için en geniş uygulama alanını temsil eden yıllık yaklaşık % 5'lik bir büyüme ile 200 milyon tonun üzerindedir. Gıda ambalajları ise dünya genelinde plastik ambalaj için en büyük talebi temsil etmektedir. Ancak üretimi ve kullanımı artan bu ambalaj malzemeleri ise uzun yıllar boyunca ortamda bozunmadan kalmaktadır. Bu olumsuz etkileri nedeniyle bugün tüketiciler beslenme bilinci ve çevre duyarlılığının artmasına bağlı olarak biyolojik yolla parçalanmayan petrol türevi gıda ambalaj malzemelerinin yerine biyobozunur polimer bazlı gıda ambalajlarına yönelik eğilimlerini artırmışlardır.

Biyobozunur bu ambalaj materyalleri, yenilenebilir biyolojik bazlı kaynaklardan elde edilmekte ve genellikle “biyopolimerler” olarak adlandırılmaktadır. Protein, lipit ve polisakkaritler de dahil olmak üzere doğal olarak türetilen bu biyopolimerler, biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar için temel malzemeler olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ambalaj malzemeleri geri dönüştürülebilir, kısa sürede ayrıştırılabilir, toksik olmayan ve çevre dostu malzemelerdir. Sonuç olarak biyobozunur ambalaj materyallerinin gıda endüstrisi için bir potansiyel olduğu açıktır ve biyobozunur ambalajların hem ürün hem de çevre güvenliği açısından kullanımının ileri de yaygın hale gelmesi kaçınılmazdır.

İGMYO Gıda İşleme Bölümü
Gıda Teknolojisi Programı
Gıda Yüksek Mühendisi

Öğr. Gör. Nurullah Zekeriya Akar