İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Gıda Teknolojisi








 Balda Kristalleşme Neden Olur


Bal, tıbbi özellikleri ve besinsel faydaları nedeniyle çeşitli kültürlerde yüzyıllardır kullanılan doğal bir tatlandırıcıdır. Bal arıları çiçeklerden topladıkları nektarı, midelerindeki invertaz enzimi ile glukoz ve fruktoza parçalar. %70'i aşan şeker ve %20'den az su içeriği ile aşırı doymuş doğal bir şeker çözeltisidir. Ancak balda ortaya çıkan yaygın sorunlardan biri kristalleşmedir. Kristalleşme, balın tanecikli ve kalın olmasına neden olarak kullanımını zorlaştırır ve tüketiciler için daha az çekici hale getirir.



Baldaki yüksek glikoz ve fruktoz konsantrasyonu, kristalleşmenin birincil nedenidir. Fruktoz/glukoz oranı kristalleşme eğilimi ile ilgili ipucu verebilir. Bu oran arttıkça eğilim azalmaktadır ve aynı zamanda bal uzun süre depolandığında, glikoz molekülleri birbirine bağlanarak kristaller oluşturur. Polen ve diğer safsızlıkların varlığı da kristalleşme sürecine katkıda bulunur. Bu safsızlıklar, glikoz moleküllerinin yapışarak kristaller oluşturması için bir yüzey sağlayabilir. Ayrıca depolama sırasındaki sıcaklık dalgalanmaları da balın kristalleşmesine neden olabilir.

Dolayısıyla "Kristalleşen bal, şeker eklenmiş baldır." yargısı doğru değildir. Kristalleşen diğer bir ifadeyle şekerlenmiş ballar onun yapay olduğu sonucunu çıkarmamaktadır. Bu oluşumu eski haline döndürebilmek için ev şartlarında yaklaşık 45-50 0C’lik bir ılık su içerisinde bekletilmesi yeterli olacaktır. Fakat kristalleşmenin önüne geçebilmek için yüksek ısıl işlem uygulanmaması gerekir. Çünkü HMF adı verilen kanserojen madde meydana gelebilir aynı zamanda früktozun yapısında değişimler neden olabilir.