İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Aşçılık








 Mutfak Çalışanları


Bütün idarelerde olduğu gibi mutfakta da bir hiyerarşi vardır. Her mutfakta bir aşçıbaşı ve yardımcıları bulunur. Rütbelerin sayısı mutfağın önemine göre değişebilir. Bu hiyerarşi olayı bütün mutfaklar için geçerlidir. Mutfaktan çıkan yemekler bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Bu ekip; Aşçıbaşı, kalfa, usta aşçı, yardımcı aşçı, çırak ve bulaşıkçıdan oluşmaktadır. Ancak günümüzde bu kademelerin profesyonel isimleri vardır.


Mutfak sorumlusu; Mutfak şefi-Aşçıbaşı, İkinci veya yardımcı şef-kalfa
Kısım sorumluları; Soğukçu şefi, Sıcakçı şefi, Sebze ve çorba şefi, Balıkçı şefi, Izgaracı-kebapçı şefi, Kasaphane şefi, Pastane şefi, Banket mutfağı şefi, Personel mutfağı şefi, Turnan şef (yedek usta aşçı)
Yardımcıları; Mutfak komisi, Çırak, Stajyer, Bulaşıkçı ve temizlikçi

Aşçıların Uluslararası İsimleri
  • Chef de Cuisine (şef dö küizin): Mutfak şefi veya Aşçıbaşı
  • Executif Chef (egzekütif şef): Mutfak şefi veya Aşçıbaşı
  • Sous Chef (su şef): ikinci şef veya şef yardımcısı
  • Chef de partie (şef dö parti) kısım şefi
  • Chef Garde-Manger (şef gardmanje) soğukçu şefi
  • Chef saucier (şef sosiye) sosçu şefi veya sıçakçı şefi
  • Chef enremetier (şef anremetiye) sebze ve çorbacı şefi
  • Chef poissonier (şef puasoniye) balık şefi
  • Chef rotisseur (şef rotisör) ızgaracı veya kebapçı şef
  • Chef Boucher (şef buşe) kasap şefi
  • Chef patissier (şef patisiye) pastacı şef
  • Chef de partie du benquet (şef dö parti dü banke) banket mutfağı şefi
 
Kaynak: Mutfak Teknolojisi, Cemal TÜRKAN