Web Tasarımı ve Kodlama

Yapay zeka uygulamasında META adımı!

Çatı kuruluş Meta yapay zeka konusunda önemli bir adım atarak LLaMA uygulamasını oluşturduklarını duyurdu. OpenAI firması tarafından oluşturulan ChatGPT yazılımı teknoloji ile ilgili tüm kesimleri etkilemeyi başardı. Bu akıllı yazılımın yazılım dünyasındaki tüm insanlar, hatta yazılım dünyasında yer almayan ancak teknoloji ilgilileri tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmasının sonrasında Microsoft ve Google gibi şirketler de bu doğrultudaki çalışmalarına hız vermiş durumda. Facebook ve Instagram’ın çatı kuruluşu pozisyonunda olan Meta da yapay zeka konusunda önemli bir adım atıyor.

Çatı kuruluş olan Meta , LLaMA ismi ile adlandırdığı yapay zeka uygulamasını yayınlıyor. LLaMA yazılımı ; yazılımı kullanan kullanıcılar ile karşılıklı sohbet edilebilen ChatGPT ya da Bing gibi sistemlerden farklı çalışıyor. Bu sistem AI dil modüllerinin problemlerine eğilerek onları daha güvenilir hâle getirme amacı gütmekte.

Yukarıda açıklanan amaçlar doğrultusunda Meta, LLaMA programını üniversiteler, Serbest Toplum Kuruluşları ve sanayi kuruluşları için erişilebilir kılıyor. Yapay zeka gruplarının birlikte çalışmasını sağlamayı amaçlayan çatı kuruluş Meta, LLaMA programı vasıtasıyla AI destekli dillerin gelişeceğini ifade ediyor.

Bir araştırma makalesinde çatı kuruluş Meta, LLaMA projesinin 2. varyasyonu olan LLaMA-13B’nin OpenAI firmasının en bilinen GPT-3 modelinden daha verimli olabildiğini ifade ediyor. Bununla birlikte bu dijital mantığın en büyüğü olan LLaMA-65B’nin ise piyasa şartlarındaki en iyilerin arasında yer bulabileceği, aynı zamanda rekabet edebilir olduğunu vurguluyor.

Çatı kuruluş Meta daha önceleri AI sohbet programlarını kullanıcılarına ulaştırmıştı. Bilimsel makaleler oluşturmak için  hazırlanan Galactica isimli farklı program ise programlama serüveninde yalnızca 3 gün kullanımda kalabildi.

Kaynak: https://shiftdelete.net/meta-kendi-yapay-zeka-uygulamasini-gelistiriyor