İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Web Tasarımı ve Kodlama








 Robotik Kodlamada Bilinmesi Gerekenler


İçinde yaşadığımız teknoloji merkezli çağ devamlı olarak gelişmek ve yol kat etmek üzere kurulu bir tertip şart kılıyor. Proses işlemlerinde artan robotlar ve yazılımın çok önemli olması artık herkesin geleceğini belirlemekte olduğu aşikar. Kodlama, yazılım veya programlama desteğiyle bu robot vb. sistemler, devreleri veya yazılımları oluşturmaktadır. Bu güne kadar yapılan bir takım araştırmalar belirtiyor ki robot temelli teknolojiler gelecekte mevcut çalışma hayatında bulunan sayısız insanın yerini alacak gibi. Robotik kodlama da bu alanda ön plana çıkıyor. Bu robotik kodlama neticesinde, robotik sistemlerin çalışması hedefleniyor. Bu içerik ile robotik kodlamaya dair nedir, ne işe yarıyor sorularına cevap vermeye çalışacağız. Bu bilgileri verebilmek adına aşağıdaki sor cevap kısımlarına odaklanmamız gerekmektedir.


Kodlama nedir sorusu ile başlayacak olursak,

Kodlama veya programlama, bilgisayar tabanlı veya elektronik devrelerden oluşan süreçlerde bir çıktıyı alabilmek için oluşturulan komutlar silsilesinin bütünü veya bir takım kısmı olarak açıklanabilmektedir. Hali hazırda kullandığımız bütün teknoloji uyumlu cihazların ve
ekipmanların yazılımları, onlardan ne istediğimize yani nasıl bir çıktı elde etmek istediğimize göre oluşturduğumuz kodlardan oluşuyor.

Robot ve robotik nedir sorusu ile devam edecek olursak,

Robot kelimesi fazlasıyla içerikli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak robot, kendiliğinden ya da  daha evvelinde programlanmış talimatları zamanında yerine getirmek üzere oluşturulmuş elektronik cihazlar olarak tanımlanmaktadır. Robotlar günümüzde üretimin hemen hemen her noktasında fazlasıyla kullanılmaktadır. Gelişen teknolojik veriler ile birlikte robot ve robotik teknolojilerin kullanım alanları artmakta ve yalnızca kodlananı uygulamak değil algılama yapabilmek gibi özelliklere de sahip olmakta.

Robot ve Kodlama birleşimi olan Robotik kodlama!

Robotik kodlama terimi ise hem robot ifadesi hem de kodlama ifadesine karşılık gelen faaliyetleri bir arada bulunduruyor. Robotik kodlama ifadesini tam olarak belirtmek gerekirse, robotun etrafını anlayıp algılamasını, bazı kararları kendi başına almasını ve talimat / görevleri istenen doğrultuda yerine getirmesini sağlayan kodları yazma sürecidir. Tüm bu süreçler yetkin kişilerin hassas bir planlama ve verimli kontrolleri sonucuna dayanmakta.

Herkesin bildiği sivil ve sivil olmayan endüstri tabanlı girişimler için etkin ve efektif bir robotun oluşturulması bu alanda yetkin insan desteğine ihtiyaç duyuyor. Robotik kodlama mühendislik, bilim ve teknolojiyi aynı anda kullanma faaliyeti olarak da ifade edilebilir.
 
.
Kaynak:  https://www.donanimhaber.com/robotik-kodlama-nedir-ne-ise-yarar--155604