Uçak Teknolojisi

Milli Platformlar ASELSAN İle Görünmez Olacak

ASELSAN tarafından geliştirilen radar zayıflatma malzemesinin İHA'nın yayılma merkezlerine uygulanmasıyla radar kesit alanı değeri binlere düşürülebilecek.

ASELSAN Başkanı ve CEO'su Haluk Görgün, radar bastırma teknolojileri ve düşük görüş mesafesi ile yaptıkları çalışmaları anlattı. Görgün, "radar absorpsiyonunun" önem verdikleri konulardan biri olduğunu vurgulayarak, düşman radarlarının platformu nasıl, hangi mesafeden ve hangi mesafeden tespit edebildiğinin iyi anlaşılabilmesi için mevcut platformların dağınık yüzeylerinin ve alanlarının iyi tanımlanması gerektiğini kaydetti.

Görgün, sadece ASELSAN'da kullanılabilen RAPID adlı bir yazılım geliştirerek kimliğinin tespit edilmesini ve işlenmesi ile ilgili malzeme ve boyaların geliştirilmesini sağladığını söyledi.

Görgün, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yazılımla radar absorpsiyonuna ihtiyaç duyan platformlar, uçağın kanadı, mermisinin bir parçası, burnu, kuyruğu olabilir. Yerli ve milli mühendislerimizin daha da geliştirdiği ve yetenek kazandırdığı yazılımlarımız mevcuttur. Daha sonra bu alanların tarifi hazırlanmalı ve reçeteye göre malzeme ve boya uygulanmalıdır. Bunu yine kendi analitik çalışmamızla yapabiliriz. Çok ciddi yetenek, iyi malzeme bilgisi, optimizasyon ve mühendislik bilgisi, kimya, bilişim teknolojisi ve yazılım gerektirir. Hepsini topladığımız bir birimimiz var. Bu işte uzun süredir çalışan tam zamanlı 25 kişi var. 5 farklı üniversite ile işbirliği yapıyoruz ve bu alanda gelişiyoruz. Ayrıca boya ve çeşitli kimyasalların geliştirilmesinden sorumlu olduğumuz ve hizmet aldığımız 10'a yakın firma bulunmaktadır. Hava, deniz ve kara platformları için bu analizlerin yapılmasında ve yüzey yayılımını azaltan malzeme ve boyaların geliştirilmesinde çok iyi yol alıyoruz. Milli Muharip Uçak'ta bununla ilgili çalışmalarımız var ve devam edeceğiz. Diğer tüm insanlı ve insansız platformlar için de benzer çalışmalar devam edecek” dedi.