İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Uçak Teknolojisi








 ANKA-3'e Tanker İHA görevi


ANKA-3 insansız savaş uçağı, tanker İHA görevi görebilmektedir. Böylece savaş uçakları cephe hattı dışında ikmal edilebilir.


TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-3 insansız savaş uçağı, çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. Derin taarruz uçağı olarak tasarlanan ANKA-3'ün bir diğer görevi de tanker: "Son yıllarda kendine özgü insansız hava platformları ve bu araçlara yönelik farklı stratejilerle öne çıkan Türkiye, kabiliyetlerini daha da geliştirmek için var gücüyle çalışıyor.

Ülkemizde bugüne kadar üretilmiş en değerli insansız hava araçlarından biri olan ANKA-3, sahip olduğu birçok fonksiyon sayesinde çok zor görevleri yerine getirebilen bir platformdur. Geçtiğimiz günlerde ANKA-3'ün mimarları, söz konusu uçağın "tank uçağı" olarak da kullanılabileceğine dair yeni bir açıklama yayınladı.

ANKA-3'ün tanker olarak kullanılabilmesinin neden önemli olduğunu anlamak için en genel haliyle de olsa tankerin ne anlama geldiğine kısaca değinmek gerekiyor. Bildiğiniz üzere askeri uçakların yakıt tüketimleri yüksek hıza çıktıkları için fazladır.

Türkiye'nin en çok muharebe hava gücü olarak kullandığı F-16 örneğinden devam edecek olursak, görece "küçük" olan bu makinelerin bile yakıt depoları dardır. Yakıt seviyesi, sürüş menzilini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Burası yakıt ikmal makinelerinin devreye girdiği yer. Tankerler, barış zamanında ihtiyaç duyulan bölgede ve savaş zamanında genellikle cephe gerisinden hedef uçağa yaklaşır ve mevcut sistemleri kullanarak yakıt ikmali yapar. Böylece savaş makinesi, menzil değerlerini aşan görevleri başarıyla tamamlayabiliyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.