İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Turist Rehberliği








 Türkiye'den bir yer '2022'nin En İyi Turizm Köyleri' listesine girdi


Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2022 Yılının En İyi Turizm Köylerini açıkladı. Dünyanın beş bölgesinde 18 ülkeden toplam 32 köy arasında Türkiye'de İzmir Ödemiş'in Birgi köyü var.


 
UNWTO'nun "Kalkınma Programı"na dahil edilecek 20 köy arasında Türkiye'den iki köy var. Biri Bursa'da Cumalıkızık, diğeri ise Mardin Midyat'ta Anıtlı köyü.
 
En İyi Turizm Köyü; Turizmi kalkınmanın itici gücü ve iş ve gelir için yeni fırsatlar olarak benimseyen, aynı zamanda toplum temelli değerleri ve ürünleri koruyan ve teşvik eden kırsal destinasyonlar için dokuz alan kriteri temelinde seçilir.

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, “En İyi Turizm Köyleri girişimi, UNWTO Kırsal Kalkınma için Turizm Programı'nın amiral gemisi projesidir. Kültürel ve doğal varlıklara sahip, kırsal ve toplum temelli değerleri, ürünleri ve yaşam tarzını koruyan ve destekleyen, yenilikçiliğe açık bir bağlılığı olan bir kırsal turizm destinasyonu olup olmadığına bakıldığını söyledi.

Bursa'da Cumalıkızık ve Mardin Midyat'ta Anıtlı köyü için Türkiye'den alınan "En İyi Turizm Köylerini Geliştirme Programı"nın tanınma kriterlerini tam olarak karşılamayan bazı köylere de uygulanmaktadır. Değerlendirme sürecinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bu köylere destek verilmektedir.
 
“En İyi Turizm Köyleri” ödül töreni 27-28 Şubat 2023 tarihlerinde Suudi Arabistan'ın AlUla kentinde yapılacak. UNWTO tarafından seçilen İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi köyü, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. Köyün resmi sit alanı olarak tescil edilmesi için resmi görüşmeler sürüyor.
 
Kültür ve inanç turizmi açısından öne çıkan bir belde olan köy, coğrafi konumu ve iklimi ile kış, yayla, kamp ve karavan gibi alternatif turizm türlerinin gelişmesine de olanak sağlıyor. Birgi, ipek üretiminin ve dokumacılığın kalbi sayılıyor. Ünlü krep kumaşı 15. yüzyıldan beri burada üretiliyor.
 
Köyün bir diğer somut olmayan kültürel değeri de iğne oyası. Köyün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından kültürel ve doğal kaynakları korurken ekonomik büyüme ve girişimciliği sağlamak, istihdam yaratmak ve toplumu güçlendirmek için kırsal turizmi geliştirmeyi hedefliyor.
 
Birgi, Türkiye'de kentsel koruma planı geliştiren ilk yerleşim yerlerinden biridir. 1996 yılında köy, Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) tarafından resmi sit alanı olarak tescil edilmiştir.