İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği








 35. IATA Yer Hizmetleri Konferansı Yapıldı


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)’nin Etihad Havayolları sponsorluğunda Abu Dabi'de düzenlediği 35. IATA Yer Hizmetleri Konferansı (IGHC) sona erdi.


Konferansta yer hizmetleri sektörünün dayanıklılık ve sürdürülebilirliğini artırmak için yapılması gereken üç husus IATA'nın Yer Operasyonları Direktörü Monika Mejstrikova tarafından vurgulandı: yaşanan personel darboğazı karşısında etkili personel alımı ve alınan personeli elde tutma, küresel standartların tutarlı bir şekilde uygulanması, dijitalleşmeyi ve otomasyonu hızlandırma.

Çalışan sürdürülebilirliği hakkında ise işin daha çekici hale getirilerek istikrarlı bir yer hizmetleri yetenek havuzu oluşturmanın önemine dikkat çekildi. Otomasyon ile personeli zor ve tehlikeli görevlerden kurtarmanın, sürekli öğrenmenin önünü açmanın, daha güvenli bir çalışma ortamı sağlamanın mümkün olacağı belirtildi.

Diğer yandan IATA, yeni başlattığı Ground Ops Eğitim Pasaportu uygulaması ile vasıflı personelin beceri ve eğitimlerinin farklı yer hizmetleri, havayolları ve havalimanları arasında tanınmasını ve bu personelin çapraz kullanımının mümkün olmasını sağlamayı amaçladığını da duyurdu.

Süreçlerin küresel standardizasyonu hakkında ise IATA Yer Operasyonları El Kitabı (IGOM)’nın herkesçe benimsenmesi gerektiği vurgulandı. Bunu desteklemek için IATA, bir IGOM Portalı oluşturdu ve 140'tan fazla havayolu şirketi portala abone oldu ve portal şimdi yer hizmetleri sağlayıcılarına da açılıyor. Aynı bağlamda IATA Yer Operasyonları için Güvenlik Denetimi (ISAGO) prosedürlerinin tüm paydaşlar tarafından kabul edilmesi gerektiği de dile getirildi.

IATA'nın daha fazla standardizasyon ve otomasyon çağrısında bulunduğu  bir diğer alan da bagajlar oldu. Bu kapsamda gerçek zamanlı takip, elektronik çanta etiketleri ve bluetooth teknolojisindeki yeni gelişmeleri kullanarak standartların ve otomasyonun artırılması gerektiği vurgulandı.

Dijitalleşme ve otomasyon kapsamında ise konferansta ramp, yük kontrolü ve gelişmiş yer destek ekipmanlarının geliştirilmesiyle ilgili teknolojiler anlatıldı. Söz konusu teknolojilerden ramp ile ilgili olarak geliştirilen Zaman Damgaları Geri Dönüşü (XTST) mesajı teknolojisinin yer hizmetleri gecikmelerini küresel olarak %5'e kadar azaltabileceği; yük kontrolü ile ilgili olarak X565 dijital standardının yük kontrolü otomasyonuna öncülük edeceği, gelişmiş yer destek ekipmanlarının zemin hasarı maliyetlerini %42 oranında azaltabileceği vurgulandı.