İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (İngilizce)








 FRAPORT ve TAV Ortaklığı Antalya Havalimanı Projesine Başladı


Antalya Havalimanı'nın kapasitesinin artırılması ve Ocak 2027-Aralık 2051 dönemini kapsayan 25 yıllık işletme hakkı için düzenlenen ihalede TAV Havalimanları ve FRAPORT ortaklığı 7 milyar 250 milyon Euro (KDV hariç) ile en iyi teklifi veren firma oldu. TAV ve FRAPORT ortaklığı, 25 yıllık kiralama bedelinin yüzde 25'ini peşin ödeyecek. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ihaleye TAV ve FRAPORT ortaklığı ile VNUKOVO-INTEKAR Yapı ortaklığı katıldı.


1960 yılında hizmete giren Antalya Havalimanı, toplam 178 bin metrekare alana sahip iç ve dış hatlar terminalleri ve iki paralel pistiyle 2019 yılında 35,7 milyon yolcuya hizmet verdi. TAV ve FRAPORT ortaklığı, yaklaşık 600 milyon Euro'su ilk etapta olmak üzere toplam yaklaşık 765 milyon Euro'luk yatırımla havalimanının kapasitesini yılda 80 milyon yolcuya çıkaracak. DHMİ tarafından onaylanan ve 3 etaptan oluşacak projenin 1. etabı 2022-2025, 2. etabı 2028-2029 ve 3. etabı 2038-2039 yılları arasında gerçekleştirileceği açıklandı.
 
Havalimanına yeni bir devlet misafirhanesi ve VIP binası yapılacak. Yeni yapılacak genel havacılık ve kargo terminalleri, havalimanı sınırları içerisinde güneyde yer alacak, girişleri düzenlenecek ve havalimanı ana girişinden ayrılacak. 'T3 Dış Hatlar' dışında üç yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmalar işletmeyi etkilemeden gerçekleştirilecek ve yatırım süresi içinde tamamlanan tesisler hizmete açılacak. Havalimanı bünyesinde kurulu mevcut elektrik üretim tesislerine ek olarak 4 megavatlık güneş enerjisi santrali (GES) kurulacak. Yeni terminaller, enerji verimliliğine dayalı LEED Gold sertifikası almayı hedefleyecek.
 
Kaynaklar: