Otomotiv Teknolojisi

Samsun Büyükşehir Belediyesi: 2 Ayda Büyük Yakıt Tasarrufu

Elektrikli araçların her geçen gün kullanımı artmaktadır. Pek çok ulaşım türünde bu durum artık karşımıza çıkmaktadır. Pek çok ülkemizde üretim yapan firmada elektrikli toplu ulaşım araçlarını dünyanın farklı noktalarına ihraç etmeye devam etmektedir.

Ülkemizde elektrikli otobüs kullanımı da artmaktadır. Elektrikli otobüs kullanımı yapan şehirlerimizden birisi de Samsun’dur. Ülkemizin gururu Aselsan ve büyük üreticilerimizden Temsa iş birliği ile tasarlanan ve üretilen elektrikli otobüsler Eylül ayından bu yana Samsun’da toplu ulaşım için kullanılıyor ve yolcu taşımaya devam ediyorlar.

Yolcu taşımaya başladıkları günden bu yana geçen sürece dair bazı bilgileri Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir paylaştı. Elektrikli otobüslerin hizmet vermeye başlamasından bu yana geçen 2 aylık ilk periyotta 47 bin 456 litre gibi muazzam bir yakıt tasarrufu sağlandığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yaptığı bilgilendirmelerde karbon salınımına sebep olan paydaşların içinde % 23 ile ulaşım araçları çok büyük bir pay kaplamaktadır. Yeni elektrikli otobüsler sayesinde 2 aylık bu süreçte 112 bin 990 kilometre yolda yapılacak karbon salınımı sıfıra inmiş durumda olmuştur.

Ayrıca elektrikli otobüsler genel olarak bakıldığında işletme maliyetleri de oldukça azdır. Samsun’da kullanılan elektrikli otobüslerden 12 metrelik olan bir tanesinin işletme maliyeti yaklaşık 2,78 tl/km’dir. Aynı boyutlardaki bir içten yanmalı dizel otobüsün işletme maliyeti 10,74 tl/km’dir. Filodaki elektrikli otobüsler ile günde 132 sefer ve 3 bin 360 km yol katedilmektedir.

Dizel bir araçla bu yol katedilseydi yakıt maliyeti 1 milyon 237 bin 557 lira olacaktı. Ancak elektrikli otobüslerle bu maliyet 353 bin 999 lira olmuştur.

Haber detayı için tıklayınız.