Otomotiv Teknolojisi

Ford Otosan’dan Dev Hamle

Ülkemizin en büyük ve önde gelen otomotiv üreticilerinden birisi olan Ford Otosan şimdiye kadar yaptığı Ar-Ge yatırımları sayesinde pek çok katma değerli kazanımlar elde etmeyi başardı.

Yine bu yaptığı projeler ve yatırımlar sayesinde sektörü yakından ilgilendiren oldukça dikkat çekici bir açıklama yaptılar. Şirkete ait resmi sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşılan bilgilendirme notunda markaya ait proje sayesinde hidrojen ile çalışan bir motor yapıldığı ve motorun sokulduğu testlerde ilk ateşlemesinin başarıyla sonuçlandırıldığı bildirilmiş durumda.

Firmanın geliştirmiş olduğu motor içten yanmalı bir yapıda. Prototip olarak yapılan model şu aşama için tek silindirli bir yapıya sahip. Yani bu oldukça küçük bir yapıda olduğunu göstermektedir. Tabi ki ilerleyen süreçler dikkate alındığında bu tek silindirli nispeten küçük motor geliştirilebilir ve büyütülebilir. Ford Otosan bünyesindeki nitelikli çalışanlar sayesinde hidrojenle çalışan çok daha gelişmiş ve güçlü motorlar üretebilecektir.

Firma sosyal medyadan duyuruyu ise "Türkiye'de öncü bir projeye imza atarak hidrojen ile çalışan içten yanmalı tek silindirli araştırma motorunun tasarımını tamamladık ve ilk ateşlemesini başarıyla gerçekleştirdik. Geleceğin sürdürülebilir teknolojilerine öncülük etmeye devam edeceğiz." notuyla geçmiş durumdadır.

Hidrojen ile çalışan motorların önemi günümüzde bir hayli artış göstermektedir. Uzak doğulu Toyota ve Hyundai gibi dev firmalar başta olmak üzere pek çok üreticide hidrojen yakıtlı araçlar için çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Ford Otosan ise bu alana hızlı bir giriş yaparak burada kalıcı olmak istemektedir. Bu yeni gelişme ile birlikte Ford Trucks bünyesinde planlanan sürdürülebilir hedefleri ve 2040 için verilen sıfır emisyon hedefine bir adım daha yaklaşılmış olmaktadır.