İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Mekatronik








 Zihin Kontrollü VR Oyunları İnme Hastalarına Yardımcı Olabilir mi?


Cogitat adlı bir nöroteknoloji firması tarafından, herhangi bir fiziksel hareket olmaksızın insan beyni aktivitesini eyleme çevirebilen bir sistem geliştiriliyor. Prototip bir kulaklık takarken, sanal gerçeklikteki temel eylemler, bunlar hakkında düşünerek gerçekleştirilebilir. Yani örneğin bir VR jet skinin kulplarla kontrol edildiği bir oyunda elinizi sıkmak yerine üzerinde düşünerek hareket ediyorsunuz.


Elon Musk'ın firması Neuralink de benzer bir konsept geliştiriyor. Buna beyin-bilgisayar arayüzü deniyor ve bunu araştıran birçok nöroteknoloji şirketi var. Burada ki amaçlardan biri, felç geçirmiş veya başka beyin yaralanmaları geçirmiş kişilerin telefonlarını veya bilgisayarlarını uzaktan kontrol etmesine izin verebilmesidir. Neuralink'in yöntemi, beynin kendisine yerleştirilen bir çipe ihtiyaç duymaktadır. Firma bu nedenle şimdiye kadar sadece hayvanlar üzerinde çalışmalar gerçekleştirdi ve tedavileri nedeniyle eleştirildi. Buna rağmen aklıyla Pong video oyunu oynayan bir maymunu ve beynine çip yerleştirilmiş bir domuzun beyin aktivitesini gösterdiğini söylediği videolar yayınladı.
Cogitat firması da, kafanın içerisine değil üstüne eklenen yapılarla çalışan bir sistem geliştiren firmalardan biridir. Çalışması bir gün bir VR kulaklığıyla takılan kafa bandı şeklini alabilir. Bazı şirketler zaten kendi donanımlarını yaratıyor, ancak bir üniversite yan ürünü olarak Cogitat yalnızca arkasındaki teknolojiye odaklanıyor.

NHS danışmanı Allan Ponniah ve Imperial College London'dan bilgisayar bilimcisi Dimitrios Adamos tarafından yönetiliyor. Felçli hastalar için olan teknoloji geliştirme aşamasındadır, ancak felçli hastalar üzerinde denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Amaç, onları daha ilgi çekici hale getirerek rehabilitasyon egzersizlerine devam etmeleri için teşvik etmektir.

Bu konuda firma, “Bir kişi felç geçirdiğinde ve kolunu hareket ettiremediğinde, rehabilitasyona katılmak için motivasyonu çok düşüyor. Ancak teknolojimiz, onların ellerini hareket ettirdiklerini ve ekranda bir el hareketini gördüklerini hayal etmelerine izin verecek. Bu durumun da fizyoterapi kursuna başlamaları için onları motive edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynakça: https://www.bbc.com/news/technology-64720533