İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Mekatronik








 Mantar Plastiğin Yerini Alabilecek


Ağaçların çürüyen kabuklarında yetişen sert, çan şeklindeki bir mantar, yüzyıllardır ateş yakıcı olarak kullanılmış ve bu ona "kav mantarı" takma adını kazandırmıştır.


Şimdi, araştırmacılar bu garip derecede güçlü organizmanın moleküler yapısına daha yakından bakıyorlar ve bazı plastik türlerinin yerini alacak sırları barındırabileceğini keşfettiler. Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, mantarın resmi olarak Fomes fomentarius olarak adlandırılan kısımlarının kontrplak veya deriye benzer yapısal dayanıklılığa sahip olduğu ancak daha düşük ağırlıkta olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, kav mantarının vahşi doğadan toplanıp endüstriyel sürece akıtılmasnın doğru olmayacağını ancak bir şekilde bu mantarladan yaralanılması gerektiğini düşünüyorlar. Mohammadi, bunun ekonomik olarak uygun olmayacağını ve F. fomentarius'un önemli bir boyuta büyümesinin yedi ila 10 yıl sürdüğünü belirtti. Kuzey Yarımküre'de çok yaygın olan mantar, çürüme sürecine yardımcı olmak için çürüyen kayın ve huş ağaçlarının kabuklarında çiçek açarak ekosisteminde de önemli bir rol oynamakta. Bu nedenle Mohammadi, araştırmacıların mantarı veya benzer bir türü laboratuvar ortamında büyütmeye yönelik umut verici adımlar attığını söyledi.

Mohammadi, "Endüstriyel biyoteknolojideki ilerlemelerle, büyümesi yıllar alan yabani tür mantarların aksine Metrik Ton üretimini haftalar içinde tahmin ediyoruz" diye yazdı. “Örneğin araştırma enstitümüzde bunun yapılabileceği 1000 litrelik pilot ölçekli biyoreaktörlerimiz var.
"Ancak, herhangi bir başlangıç ​​teknolojisi gibi, tam olarak gerçekleştirilmesi birkaç yıl süren Ar-Ge çalışması gerektirecektir." Diye ekledi.