İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Mekatronik








 Dar Alanlardan Geçmek için Geliştirilen Robot


Karıncaların bacaklarını kısaltarak dar alanlarda hareket etmelerinden ilham alan bilim adamları, dar geçitlerde gezinmek için uzuvlarını çeken bir robot geliştirdiler. Araştırmacıların 20 Ocak'ta Advanced Intelligent Systems'de yayınladığı rapora göre, robot eğilip kendisinden daha dar ve kısa olan geçitlerde hızla yürüyebiliyor. Ayrıca basamakların üzerinden tırmanabiliyor ve çim, gevşek kaya, ezilmiş granit gibi zeminlerin üzerinde hareket edebiliyor.


San Diego'daki California Üniversitesi'nde robot uzmanı olan Nick Gravish, çalışmalarında karıncalardan ilham aldıklarını söylüyor ve böcekler, minimum çalıştırmaya sahip ancak çok sayıda hareket davranışı gerçekleştirebilen robot sistemleri tasarlamak için gerçekten harika bir ilham kaynağıdır diyor. Buna göre karıncalar, duruşlarını küçük alanlarda sürünecek şekilde ayarlayıp engebeli arazi veya küçük engellerden çekinmeden hareket edebiliyor. Gravish, yaptığı gözlemlerde karıncaların bir nesneye çarptıklarında bacaklarını biraz kırarak hızla ilerlemeye devam ettiğini belirtiyor.

Gravish ve meslektaşları, dört girintili iç içe geçen uzuvları olan, yaklaşık 30 santimetre genişliğinde ve 20 santimetre uzunluğunda kısa bir robot geliştirdiler. Bu robotun her uzvu  birbirinin içine çekilebilen iç içe geçmiş altı eşmerkezli tüpten oluşuyor. Toplam uzunluklarını değiştirmek için uzuvlara aktif olarak güç verilmesi veya ayarlanması gerekmiyor. Bunun yerine, bacak bölümlerini birbirine bağlayan yaylar, robot dar bir alanda gezinirken bacakların otomatik olarak kasılmasını ve açık bir alanda geri çekilmesini sağlıyor. Araştırmacılar algoritmik olarak akıllı robotlar yerine mekanik olarak akıllı yapılar inşa etmeyi amaçlıyor.
 
Kaynakça: https://www.sciencenews.org/article/robot-limbs-ants-locomotion