İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Makine








 Marmara Denizi’nden Yeşil Hidrojen


Gezegenimizin sürdürülebilir olması için enerji kaynaklarının kullanımının ve enerji üretim yöntemlerimizin değişmesi gerektiği ortadadır. Yeşil enerji olarak adlandırılan çevreci sürdürülebilir enerjiye yönelimde bu yüzden bütün hızıyla devam etmektedir. Yeşil enerji olarak söylendiğinde güneş ve rüzgâr ilk akla gelenlerdir. Bununla birlikte son dönemlerde yeşil hidrojene ilgide oldukça fazla artmış bulunmaktadır.


Geleceğin enerjisi olarak gösterilen yeşil hidrojen gezegenimiz için belki de kurtuluş reçetesidir. Avrupa bölgesi yeşil hidrojen enerjisi için önlerine bir yol haritası çıkarmış durumdadır. Ülkemizde ise Enerjisa Üretim yeşil hidrojen yakıtı üretimine oldukça fazla ilgi göstermekte ve buna odaklanmış durumdadır.   

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın önderliğinde ülkemizin büyük firmaları olan Enerjisa Üretim, Eti Maden, TÜBİTAK MAM ve Aspilsan büyük bir platform oluşturmuş durumdalar. Bu platformun içindeki Enerjisa Üretim’in Bandırma Enerji Üssü’nde ülkemizin ilk yeşil hidrojen üretimi yapılan ve depolaması gerçekleştirilen yapının faaliyete geçirilmesi sağlanmıştır. Temmuz 2022’den bu yana üretim yapılan tesis ülkemizin için büyük önem taşımaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik ile Marmara Denizi suyunun elektrolizi ile Yeşil Hidrojen üretimi gerçekleştirilmektedir.
Firma üretime yeni başlamış durumda ve bu ilk başlangıç aşamalarında üretimini gerçekleştirdiği yeşil hidrojenleri kendi ihtiyacı için kullanımı yapıyor. Bandırma ve yakın çevresindeki sanayi tesislerinin enerji ihtiyacının yeşil hidrojen ile karşılanması en büyük hedeflerden bir tanesi. Üretim için deniz suyunun kullanılması içme suyu kaynaklarına verilebilecek zararı da minimuma indirmektedir.      
                             
Haber detayı ve linki için tıklayınız.