İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Makine








 İSKİ Büyükçekmece Tesislerine Teknik Gezi Düzenlendi


İSKİ Büyükçekmece Tesislerine Teknik Gezi Düzenlendi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gelişim Meslek Yüksekokulu (MYO) Makine Programı’nda yer alan Üretim Tesisleri Tasarımı dersi kapsamında 18.04.2019 tarihinde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Büyükçekmede İçmesuyu Artıma Tesisleri ve Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerine teknik gezi düzenlenmiştir. Bu gezi Öğr. Gör. Enes KALYONCU yürütücülüğünde, Makine Programı birinci sınıf ve ikinci sınıflarla beraber gerçekleştirilmiştir.

Program öğrencileri ders kapsamında yer alan üretim, tasarım, tesis planlama, makine bakım, onarımı konuları ve  derste öğrendikleri bilgileri uygulamalı olarak sahada görme imkanı buldular. Tarihi yapısı, büyüleyici atmosferiyle, saklı kalmış güzellikleriyle de kendine hayran bırakan İstanbul, artan nüfusuyla zaman zaman su sıkıntısı yaşamış olsa da günümüzde bu sorunu hemen hemen çözmüştür. Günlük ortalama 400.000 m3 artıma kapasitesine sahip olan Büyükçekmece İçmesuyu Artıma Tesisleri’nde evimize gelen şebeke suyunun nasıl temizlendiği, temizlenirken hangi aşamalardan geçtiği yerinde incelenmiştir. Aynı zamanda biyolojik atıkların denize boşaltılmadan önce hangi yöntemler kullanılarak tesislerden uzaklaştırıldığı görülmüştür.

Geziye önce İçmesuyu Artıma Tesisleri’nden başlayan Makine Programı öğrencileri, İçmesuyu Artıma Tesisleri Tesis Sorumlusu Çevre Mühendisi Ethem DİLLİ'nin önce öğrencilerimize fiziki gezi öncesi eğitim vererek başlamıştır. Eğitimde arıtma tesisinin akım şeması anlatılarak başlanmış olup Büyükçekmece Gölü hakkında bilgi verilmiştir. Büyükçekmece Baraj Gölü Havzasından beslenen tesis, suyun içerisindeki katı büyük atıkları süzebilmek için önce kaba ve ince ızgaralardan geçerek hamsu terfi merkezine gönderilir. Daha sonrasında suya oksijen kazandırmak için belirli yüksekliklerden kademeli olarak suyun aşağıya düşmesi sağlanır. Havalandırma çıkında suya ön klorlama yapılıp karıştırıcılardan geçerek çöktürme havuzlarına beslenir. Sudaki mikroorganizmaların yok edilmesi amacıyla ilave edilir. Çöktürme havuzlarında suyun içerisine bulunan askıdaki partiküller filtre kum tabakasından geçerek suyun berrak ve temiz olması sağlanır. En son olarak temiz su terfi merkezinde depolanan su, buradan pompalar yardımıyla gerekli şebeke hatlarına iletilir.

Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerin’nde ise önce İşletme Sorumlusu Çevre Mühendisi Enes KOLTUK ile tesis fiziki olarak gezilmiş olup, daha sonrasında tesis hakkında bilgiler verilmiştir. Biyolojik arıtma atıksu içerisindeki çözünmüş organik maddelerin bakteriyolojik faaliyetlerle ayrıştırılarak giderilmesi işlemidir. Çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması sağlanan atıksular, kollektör ve tünellerle toplanarak tesise getirilmektedir. Bu sular önce oksijen kazandırılıp daha sonrasında farklı aşamalardan geçerek bakterilerle içerisindeki zararlı mikroorganizmaların yok olması sağlanır. Bakteriler çamur tanklarına gönderildikten sonra temizlenen atık su denize tüneller yardımıyla gönderilir.

Tesislerinde üniversitenin öğrencilerini ağırlayan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne teşekkür ederiz.

Makine ve Metal Teknolojileri
Makine Programı
2019