İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Makine








 Füzyon Enerjisi İçin Yeni Bir Adım; Hidrojen ve Bor


Günümüzde füzyon enerjisi projelerinde bazı elementler kullanılmaktadır. Bu elementlerden bir tanesi ise trityumdur. Ancak trityum çok çok az bulunan ve aynı zamanda oldukça dengesiz bir elementtir. TAE Teknoloji firması bu trityum sorununa daha az maliyetli ve daha güvenli bir yol bulduğunu yayınladı. Firma hidrojen-bor (HB) füzyonunu yayınlayarak manyetik sınırlı özel plazma alanında testler yaptı ve gezegende bir ilki başarmış oldu.


TAE firmasının 1,2 milyar dolardan fazla yatırım aldığı bilinmektedir. TAE, 30 milyon °C'de plazmayı stabil tutabilecek ve bundan enerji eldesini sağlayacak 75 milyon °C'yi çoktan aşan Norman adlı beşinci nesil füzyon reaktörünü kullanarak bulduğu çıkarımları paylaşarak herkesi şaşırtmış durumda. TAE önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde trityum reaktörlerinden kat ve kat sıcak olan plazmayı hedeflediklerini belirtti. Bu hedeflerine ulaşmada ise prototip olarak tasarlanan silindir kapaklı füzyon reaktörlerinin önemli bir rol elde edeceğini belirtti.

Firma çok kısa süre önce bilimsel literatüre de ilk katkısını vermiş durumda. Nature Communications dergisinde, hidrojen-bor füzyonunun dünyadaki ilk ölçümlerini belgeleyen hakemli bir makale yayınlayarak büyük bir hedef için adım attı. Testler Japonya Ulusal Füzyon Bilimi Enstitüsü’nün LHD reaktörü kullanarak tamamlandı.

Yapılan bütün testler HB füzyonunun ölçülebilir yoğunluğa çıktığını da bulmuş oldular. TAE, HB füzyonunun işe yaradığını anlamış oldu ve artık ölçeklendirmesinin büyütüleceğini belirtti. 2030’lu yılların başlarında şebeke elektriğine bağlanmış ilk HB füzyon santrallerinin olacağını da bildirdi.   
        
Haber detayı ve linki:tıklayınız.