Dünyanın En Büyük Radyo Teleskopu İnşasına Başlandı
Dünyada pek çok teleskop vardır. Ancak uzayın haritalandırılması için son zamanlarda yapılan en büyük radyo teleskopunun inşasına Avustralya’da başlandı.
Square Kilometre Array Telescope (SKA) isimli teleskop tamamlandığında Dünyanın en büyük teleskopu olacak.
Batı Avustralya’da inşa edilmeye başlanan teleskop 16 ülkenin ortak projesi durumunda. 3 milyar dolarlık projenin en büyük parçası bu radyo teleskopu olacaktır. 74 kilometrelik hat boyunca 130000’den fazla anten içerecektir.
SKA’nın inşaat yöneticisi Antony Schinkel bu teleskop için dünyada başka radyo teleskoplarının olduğunu ancak bu ölçekte herhangi bir teleskopun olmadığını ve karşılaştırma dahi yapılamayacağını vurguladı. Evrenin bilinmeyenlerini anlamak için bu teleskopu inşa etme fikri 90’lı yılların başlarında ortaya çıkmıştır. Evrenin ilk dönemlerini anlamak Büyük Patlama’dan hemen sonrasına ışık tutabilmek için bu kadar büyük bir teleskopa ihtiyaç duyulmuştur.
Bu teleskop sayesinde yeniden iyonlaşma dönemine ait evrenin ilk yıldızlarının oluşumu ile ilgili bilgiler sağlanması beklenmektedir. Teleskop ile başka bir beklenti ise karanlık enerji ve kozmik genişleme üzerine etkilerinin araştırılmasına yardımcı olması olacak.
Teleskopun direktörü Sarah Pearce bu projenin 30 yıldır planlandığını anlattı. Teleskopun antenlerinin inşası ise 2028 yılına kadar sürecek. Ancak inşa bittikten sonra elbette bilimsel sonuçlar hemen alınamayacak. İnşa bittikten sonra ilk bilimsel sonuçların 4 ya da 5 yıl sonra gelmesi beklenmektedir. Pearce daha önce Güney Afrika’daki 197 adet çanak içeren proje ile bu projenin paralel çalışacağını bildirmiştir. Bu iki tesisin birleşmesi ile Dünya üzerindeki en büyük bilim tesislerinden birinin oluşması beklenmektedir.